Recenze | Největší showman hraje na jistotu a vychází mu to

Nejsilnější muzikál letošního roku je bezpochyby Největší showman, příběh na motivy osudů P. T. Barnuma, šikovného podnikatele, který v Americe proslul jako první aplikátor tvrdého a úspěšného šoubyznysu. Hraje (a zpívá) ho Hugh Jackman a partnerem v podnikání mu je Zac Efron. Sám hlavní představitel se tento projekt pokoušel uvést v život několik let, až se to nakonec podařilo. Režii měl debutant Michael Gracey. Tomu studio svěřilo 80 milionový rozpočet a na výsledku je to opravdu znát.

Největší showman (foto: CinemArt)

Největší showman vypráví o vzestupu jednoho snílka. Z muzea kuriozit se mu podaří vytvořit populární cirkus, který krom zvířat nabízí i lidské atrakce. Lidi “zrůdy”, kteří jsou vizuálně či svými schopnostmi výjimeční. Velký úspěch ale přináší často i pýchu, zklamání a pád…

Úspěšný debut

Režisér Michael Gracey to zvládl na výbornou. Vznikl životopisný film se sadou skvěle poslouchatelných a moderních songů s texty autorů písní k La La Landu. Benj Pasek a Justin Paul si dali opravdu záležet, a za pomoci Johna Debneyho (autor hudby) vytvořili několik písní, které by směle mohly fungovat v současných hitparádách. Jejich popularita na sociálních sítích to jenom potvrzuje.

Krom Jackmana a Efrona tu je ještě skvělá Michelle Williams v roli Barnumovy manželky, Rebecca Ferguson v roli zpěvačky nebo Zendaya coby Efronova láska. Další postavy, které stojí v pozadí, tvoří vlastně ansámbl Barnumovy Freak Show.

Sázka na jistotu

Tvůrci nenechali nic náhodě. Soundtrack funguje přesně na principu lehce zapamatovatelných melodií a textů, na plátně jsme svědky klasických muzikálových choreografií s lehce modernějším drivem poplatným současnosti.
Musím říct, že sám jsem si tuhle jednohubku, která není přiliš náročná, užil podstatně víc, než před rokem zmíněný La La Land. Na něm byla vidět evidentní snaha dělat věci dokonale, místy s vedlejším efektem nudy. Největší showman má proti tomu spád a komerčnější tah na branku mu vyloženě prospívá. Některé momenty na tvářích českého diváka probudí shovívavý úsměv (povlávající prostěradla do rytmu songu), ale tohle kýčovité pozlátko k vánočnímu období a “show” jednoduše patří.

Největší showman je ideální film pro zakončení filmového roku. Pobaví a potěší určitě líp, než televizní estrády.

Největší showman (foto: CinemArt)

  • Režie - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Hudba - 80%
    80
  • Texty - 85%
    85
  • Scénář - 65%
    65
  • Vizuál, kamera - 80%
    80

Největší showman (2017)

Sázka na jistotu. Muzikál natočený dle klasické šablony. Pohádka pro dospělé. Ale pěkná a naroubovaná na současný pop-rock. Neurazí a v paměti nějakou dobu určitě zůstane.

75 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Největší showman
The Greatest Showman
Muzikál / Drama / Romantický / Životopisný
USA, 2017, 105 min
Premiéra: 28. 12. 2017 Cinemart

Režie: Michael Gracey
Scénář: Jenny Bicks, Bill Condon
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: John Debney, Benj Pasek, Justin Paul, Joseph Trapanese
Hrají: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Paul Sparks, Gayle Rankin, Natasha Liu Bordizzo, Yahya Abdul-Mateen II, Fredric Lehne, Doris McCarthy, Ben Reed, Tina Benko, Keala Settle, Austyn Johnson, Cameron Seely, Sam Humphrey

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.