Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

V sobotu se v Berlíně udílí Evropské filmové ceny – kdo má šanci?

Letošní jubilejní 30. Evropské filmové ceny se na slavnostním večeru rozdají tuto sobotu v Berlíně. Titul Nejlepší evropský film mohou získat snímky 120 BPM o HIV problematice, ruské drama Nemilovaní, maďarský film O těle a duši, finská dramedie Druhá strana naděje a švédské drama Čtverec.
Letos se Totalfilm stal oficiálním národním partnerem kategorie People´s Choice Award, kde cenu udělují hlasováním filmoví fanoušci napříč Evropou. Podívejte se na přehled dalších nominací.

Hlavní kategorie – Evropský film roku

Cenu za evropskou komedii roku má šanci dostat Král Belgičanů, Čtverec, Vítejte v Německu a Vincent na konci světa. Udílet se bude Cena Fipresci v níž má želízko v ohni Bloody Milk, Lady Macbeth, Summer 1993, Godleess a The Eremites.
V kategorii dokumentárních filmů je zařazena polská Komuna, německý film Austerlitz, španělská La Chana a Cizinec v ráji z Nizozemska.
Dále se udílí Evropská filmová cena za krátký film a Evropská filmová cena za animovaný celovečerní snímek.
Nejlepším režisérem se může stát Andrey Zvyagintsev za Nemilovaní, Ildikó Enyedi za O těle a duši, Yorgos Lanthomos za film Zabití posvátného jelena, Aki Kaurismäki za Druhou stranu naděje a nakonec Ruben Östlund za režii filmu Čtverec.

Nejlepší herečkou může být Juliette Binoche (Vnitřní slunce), Paula Beer (Frantz), Isabelle Huppert (Happy End), Florence Pugh (Lady Macbeth) a Alexandra Borbély za O těle a duši.
V mužské kategorii má šanci Nahuel Pérez Biscayart (120 BPM), Jean-Louis Trintignant (Happy End), Josef Hade (Stefan Zweig), Colin Farrell (Zabití posvátného jelena) a Claes Bang za Čtverec.

Poslední kategorií večera je Cena za nejlepšího evropského scenáristu. Nejlépe podle akademie film letos napsal Francois Ozon (Frantz), Oleg Negin a Andrey Zvyagintsev (Nemilovaní), Ildikó Enyedi (O těle a duši, Yorgos Lanthimos a Efthimis Filippou (Zabití posvátného jelena) nebo Ruben Östlund (Čtverec).

Přehled nominací na diváckou cenu People´s Choice Award, najdete zde.
Totalfilm.cz je letos oficiálním mediálním partnerem Evropských filmových cen. Na místě máme štáb, který nás bude informovat nejen o tom zásadním, ale také o pocitech z účasti na podobné akci prestižního významu v kůži oficiálního hosta.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast