Za týden startuje Scandi – nabídne našlapaný program

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera a sekcí pěti snímků Ingmara Bergmana odstartuje projekt Bergmann 100. Scandi zahájí právě Bergmannův nejhlubší a formálně nejradikálnější snímek Persona. Pestrá severská nadílka čeká na pražské diváky v Kinech Světozor, Atlas a Evald od 1. do 4. února. Ve stejný termín proběhne přehlídka i v dalších 17 městech ČR.

Persona

Jednou ze zmíněných novinek z Dánska bude Tak pravil Bůh Henrika Rubena Genze. Perverzní a vyšinutá tragikomedie vypráví o nevšední rodině, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr Uffe.

Dalším dánským snímkem je Darkland, ve kterém se úspěšný kardiochirurg Zaid vydává na cestu pomsty organizovaného zločinu, který stojí za smrtí jeho bratra. Film natočil Fenar Ahmad, dánský režisér iráckého původu narozený v Brně.

Třetí novinkou je komorní drama Potvora. Režisér Christian Tafdrup zachycuje nerovný vztah nejistého a nezralého Rasmuse a severénní Marie. Je to portrét dvou lidí, kteří nedokáží být spolu, ani jeden bez druhého.

Na festivalu Scandi bude vůbec poprvé možné vidět všechny filmy dvou elitních dánských režisérů Michaela Noera a Tobiase Lindholma. Oba dva mají zálibu v realistickém zobrazování naléhavých společenských témat. Společně debutovali drsným dokudramatem R, posléze se ale vydali každý vlastním směrem. Včetně už zmíněného R máte možnost vidět filmy Únos a Boj, jež natočil Tobias Lindholm, a snímky Nordvest a Tři slova Michaela Noera.

V rámci projektu Bergman 100 se bude na Scandi promítat také pět snímků švédského režiséra Ingmara Bergmana. Na zahájení 1. února to bude Persona, která je dílem nejkomplexnějším, nejhlubším, ale také formálně nejradikálnějším. Dále pak Fanny a Alexandr, který svou délkou a příběhem představuje Bergmannovu rodinnou kroniku, za kterou získal čtyři Oscary. Následuje Mlčení, v němž režisér divákovi předkládá život dvou sester ve fiktivní zemi v předválečném stavu. Díky třem erotickým scénám ve snímku byl režisér obviněn z pornografie. Následuje Podzimní sonáta, komorní drama o dvou ženách, které ztratily schopnost rozumět jedna druhé. A nakonec to budou Scény z milostného života, které představují upřímný milostný příběh se všemi peripetiemi vzájemného soužití snad nejlépe v dějinách kinematografie.

Vizuál festivalu s motivem z filmu Fanny a Alexandr

Na Scandi se bude také tradičně promítat výběr divácky oblíbených severských filmů. Mezi nimi nebude chybět švédský Čtverec Rubena Ostlunda, který zvítězil loni v Cannes a obdržel šest cen Evropské filmové akademie. Další snímky, které budou k vidění, je norský Bezva chlap (Hans Petter Moland), akční thriller Okamžik zkratu (Óskara Thóra Axelssona), debut Sámská krev (Amanda Kernell) a Téměř chlap (Martin Lund), který zvítězil na karlovarském festivalu a získal cenu za pro nejlepšího herce.

Odpoledne na Scandi budou patřit dětem a rodičům. Jo Nesbø, který je autorem mnoha severských thrillerů píše i pro děti. K vidění budou dva snímky, které vznikly na základě dětských knih – Doktor Proktor a prdící prášek a také Doktor Proktor a vana času. Třetí rodinný snímek v nabídce festivalu je dobrodružný Poslední král.

Vstupenky jsou k zakoupení v předprodejích Kin Světozor, Evald a Atlas.

-red-
foto/video: Film Europe © 2018