Zajímavá fakta a čísla o letošních oscarových nominacích

Po přehledu nominovaných i našem komentáři tu pro vás máme ještě zajímavá fakta a čísla o letošních nominovaných a srovnání s oscarovou historií a statistikou.

Letos nominovaný snímek Tvář vody, je desátý film v historii udílení, který dostal 13 nominací. Rekordních 14 želízek v ohni měly pouze filmy Titanic (1997), La La Land (2016) a All about Eve (1950).

Jordan Peele (Uteč) je třetím člověkem, který získal nominaci za Nejlepší film, režii i scénář za svůj debutový film. Před ním se to podařilo Warrenu Beatymu s filmem Heaven Can Wait (1978) a Jamesi L. Brooksovi s Terms of Endearment (1983).

Greta Gerwig je teprve pátou ženou nominovanou za režii. Před ní se to podařilo Lině Wertmüller za Sven Beauties (1976), Jane Campion za Piano (1993) Sofii Coppola za Ztraceno v překladu (2003) a Kathryn Bigelow za Smrt čeká všude (2009).

Steven Spielberg

Steven Spielberg zvyšuje svůj rekord na nominace za Nejlepší snímek jako producent s 10 zářezy. Režíroval také 11 filmů nominovaných ve stejné kategorii. Je to nejvíc z dosud žijících osob. Absolutní rekord držel William Wyler s 13 nominacemi v kategorii Nejlepší film.

Rachel Morrison je první žena v historii nominovaná v kategorii Nejlepší kamera. Má ji za film Mudbound.

Roger A. Deakinsnejvíc nominací na kameru z dosud žijích tvůrců. S Charlesem B. Langem a Leonem Shamroyem sdílejí společně rekord 18 nominací v této kategorii.

V kategorii herců a hereček jsou poprvé nominováni Timothée Chalamet, Daniel Kaluuya, Sam Rockwell, Margot Robbie, Mary J. Blige, Allison Janney, Lesley Manville a Laurie Metcalf. Šest letos nominovaných už Oscara má. Jsou to Daniel Day-Lewis, Denzel Washington, Christopher Plummer, Frances McDormand, Meryl Streep a Octavia
Spencer.
Tři z letos nominovaných byli nominováno i v loňském roce (Denzel Washington, Meryl Streep a Octavia Spencer).

Meryl Streep letos získala svou 21. nominaci.

Octavia Spencer a Meryl Streep

Christopher Plummer je dosud nejstarším nominovaným. Je mu 88 let. Zároveň je v danou chvíli nejstarším držitelem Oscara. Získal ho v roce 2011 za Beginners ve věku 82 let.

Lady Bird je třináctým filmem nominovaným v kategorii Nejlepší film režírovaný ženou.

John Williams zvýšil svůj rekord v počtu nominací dosud žijící osoby. Má jich s letoškem 51. Rekordmanem je Walt Disney s 59 nominacemi.

Herci kteří byli nominováni vícekrát a jsou i letos (včetně letošní nominace):

Daniel Day-Lewis – 6. nominace (3 vítězství)
Gary Oldman – 2. nominace
Denzel Washington – 9. nominace (2 vítězství)
Willem Dafoe – 3. nominace
Woody Harrelson – 3. nominace
Richard Jenkins – 2. nominace
Christopher Plummer – 3. nominace (1 vítězství)
Sally Hawkins – 2. nominace
Frances McDormand – 5. nominace (1 vítězství)
Saoirse Ronan – 3. nominace
Meryl Streep – 21. nominace (3 vítězství)
Octavia Spencer – 3. nominace (1 vítězství)

foto: Richard Harbaugh (1) / ©A.M.P.A.S., Darren Decker (2) / ©A.M.P.A.S., Bryan Crowe / ©A.M.P.A.S.