Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Berlinale vyhrál rumunsko-český film Nedotýkej se mě

V sobotu večer si ze slavnostního zakončení prestižního Berlinale odvezl Zlatého medvěda rumunský snímek režisérky Adiny Pintilie Nedotýkej se mě. Film o strachu z intimity zaujal porotu svým tématem a zpracováním. Na filmu se podílela česká produkce zastoupená firmou Pink (Radovan Síbrt, Alžběta Karásková a Jakub Pinkava). Na snímek přispěl i Státní fond české kinematografie. Režisérka zároveň obdržela cenu za nejlepší debut. Stříbrného medvěda si z festivalu odváží Wes Anderson za režii filmu Psí ostrov.

Snímek Psí ostrov Wese Andersona, který byl oceněn Stříbrým medvědem za režii uvede společnost CinemArt v českých kinech 10. května.

Do českých kin se díky společnosti Film Europe podívají následující snímky, které budou uvedeny v kinech v průběhu roku a na podzimním festivalu Be2Can:

Nejvíce diskutovaný snímek Utøya (Utøya 22. juli) norského režiséra Erika Poppeho o teroristickém masakru z roku 2011 si odnesl Zvláštní uznání Ekumenické poroty. Snímek natočený v jednom dlouhém záběru je mrazivou rekonstrukcí tragédii, kterou autor vystavěl na základě reálných svědectví a skutečností. Poppe se v něm zaměřuje výhradně na oběti nešťastných událostí. Snímek byl nejdiskutovanější událostí festivalu.

Satirické drama Mug (Twarz) polské režisérky Małgorzaty Szumowské, které přináší nesmlouvavý pohled na současné Polsko a vzrůstající nacionalistické tendence v Evropě. Film, který pulzuje jízlivou energií a thrash metalem, získal druhou nejvyšší cenu, Stříbrného medvěda.

Malgorzata Szumowská

V Česku bude uvedeno i pokorné drama The Prayer (La prière) francouzského režiséra Cédrica Kahna o hledání sebe sama i Boha v prostředí komunity drogově závislých. Představitel hlavní role Anthony Bajon si po zásluze odnesl Cenu za herecký výkon.

Do kin budeme moci vyrazit i na nevšední a citlivé psychologické drama 3 Days in Quiberon (3 Tage in Quiberon) režisérky Emily Alef sledující tři dny v životě herecké hvězdy Romy Schneider.

Pětici snímků, které společnost Film Europe přiváží do Česka uzavírá minimalistická lovestory In the Aisles (In den Gängen) zasazená do prostředí velkoskladu, která svojí směsicí subtilního dramatu a komedie připomene film Toni Erdmann. Nejen proto, že v něm září skvělá Sandra Hüller.

-red-
foto/video: CinemArt, Film Europe 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast