Na Febiofest dorazí Mark Gatiss ze Sherlocka nebo Hry o trůny

Letošní jubilejní Febiofest přivítá britského herce, scénáristu a producenta Marka Gatisse, který v Praze v pátek 16. března představí svůj scénáristický a režijní počin s názvem Queers. Jde o osmidílný televizní cyklus z produkce BBC, jenž Gatiss natočil k padesátiletému výročí dekriminalizace homosexuality v Anglii. Osm příběhů z britských queer dějin ztvárnili britští herci a queer osobnosti jako Ben Whishaw, Russel Tovey, Alan Cumming, Gemma Whelan či Fionn Whitehead.
25. ročník Febiofestu začíná v Praze 15. března a končí 23. března. Následně se přesune v Ozvěnách do regionů.

Mark Gatiss v seriálu HBO Hra o trůny

Multitalentovaný herec, scénárista, spisovatel, komik, ale i režisér a producent Mark Gatiss je jedním z tvůrců legendární komediální skupiny Liga gentlemanů, kde působil především jako scénárista, ale i jako představitel několika rolí. Je také spoluautorem a výkonným producentem televizního seriálu Sherlock, který se stal hitem stanice BBC. Po boku Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana si Gatiss zahrál také roli Sherlockova bratra Mycrofta Holmese. Čtyřdílná série zaznamenala obrovský úspěch a získala celkem devět televizních cen Emmy a dvanáct cen Britské filmové akademie (BAFTA).

Jako milovník sci-fi a Doctora Who stojí za scénáři několika dílů kultovního seriálu, který v roce 2005 zaznamenal v BBC úspěšný comeback. V některých si i zahrál. Scénáristicky a herecky zasáhl také do seriálu Hercule Poirot, minisérie Crooked House, jeho scénáristická tvorba pro televizi zahrnuje také epizody seriálu Nighty Night atd. Mezi další televizní adaptace patří Gatissova scénáristická práce na dokumentárním seriálu Dějiny hororu či Horror Europa.

Gatiss ztvárnil také několik významných hereckých rolí. Milovníci seriálu stanice HBO Hra o trůny jej mohli zaznamenat jako zástupce Železné banky v Braavosu Tycha Nestorise či jako Lorda Roberta Cecila v seriálu Střelný prach.

-red-
zdroj: G. Vágner