Recenze | Lady Bird je zábavný ženský film, který si nominace zaslouží

Další oscarový adept se skvělou Saoirse Ronan je především velmi dobře napsaný film. Zásadní na něm jsou dialogy. Lady Bird je navíc velmi dobře uchopený ženský film. Zahrnuje dospívání, vztah mezi matkou a dcerou a pochopitelně i první lásky. Energie, která z tohoto nezávislého snímku doslova prýští opodstatňuje jeho úspěch na Zlatých glóbech i následné nominace na Oscara.

Lady Bird (foto: CinemArt)

Christine (Saoirse Ronan) chodí do katolické školy v Kalofornii. Narozdíl od většiny spolužaček se snaží tak trochu vybočovat z řady. Lady Bird je její přezdívka, na kterou si potrpí. Ve škole já to příliš nejde, má staršího adoptovaného bratra a s maminkou (Laurie Metcalf) má tak trochu komplikovaný stav. Jednoduše řečeno, hádky jsou v rodině na denním pořádku. Podporu má ve své nejlepší kamarádce a spolužákovi, se kterým začíná chodit (Lucas Hedges). Christine čekají přijímačky na prestižní univerzitu. Bere to jako způsob vymanit se z rodinného područí a nasměrovat svůj život trochu víc “sexy” než je tomu doposud.

Je fajn se na to dívat

Lady Bird je zajímavé komediální drama, které víc než co jiného akcentuje především všednost a obyčejnost života. Ne že by hlavní hrdinka byla nudná, ale po většinu stopáže se nestane nic výrazně dramatického, co by diváka nějak šokovalo. Děj tak nějak pomalu plyne a výsledkem je poměrně slušný feel-good pocit u diváka, který je znásoben sympatičností jednotlivých postav. Jestli je možné, že s nějakými postavami ve filmu ztotožnit, jsou to právě charaktery v tomto filmu.
Jak už bylo řečeno, nejsilnější devizou tohoto filmu je krom hlavní představitelky scénář. Ten je výtečný. A vůbec nevadí, že nenabízí zásadní dramatickou linku.
Všechny zásadní postavy se totiž mají možnost projevit.

Lady Bird (foto: CinemArt)

Pro režisérku a také herečku Gretu Gerwig je tento film debutem. Pokud bude i v příštím projektu takhle pevně držet otěže, určitě o ní ještě uslyšíme.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80

Lady Bird (2017)

Lady Bird je snímek, který při nízkých produkčních nákladech nabízí špičkový filmařský standard a naprosto jistý scénář a režii. Ačkoliv možná může místy v některých místech působit neohrabaně, je to vzhledem k celku zcela jistě záměr tvůrců. Z letošního oscarového nominačního listu je Lady Bird z těch jednoznačně nejzajímavějších titulů.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Lady Bird
Komedie / Drama
USA, 2017, 94 min
Režie: Greta Gerwig
Scénář: Greta Gerwig
Kamera: Sam Levy
Hudba: Jon Brion
Hrají: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Beanie Feldstein, Tracy Letts, Lucas Hedges, Odeya Rush, Jake McDorman, Laura Marano, Lois Smith, Kathryn Newton, Timothée Chalamet, Stephen Henderson, Andy Buckley, Danielle Macdonald, Jordan Rodrigues, Kristen Cloke, John Karna, Ben Konigsberg, Luisa Lee, Marielle Scott, Daniel Zovatto, Bob Stephenson, Myra Turley, Bayne Gibby, Marietta DePrima

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.