Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Odstartoval Febiofest – nechte se pozvat na festival od Fera Feniče (video)

Dneškem začíná nepřetržitá série stovek projekcí, příjezdů hvězdných hostů a doprovodných kulturních akcí. Jubilejní 25. ročník MFF Praha Febiofest navštíví hvězdy světového jména – britský herec Mark Gatiss, režiséři Arnaud Desplechin, Leos Carax nebo herec Hippolyt Girardot. Na slavnostním zahájení si Cenu Kristián převzal francouzský šansoniér a herec Charles Aznavour a česká herečka Daniela KolářováNechte se na festival pozvat samotným prezidentem Ferem Feničem. V krátkosti vám prozradí vše podstatné, co organizátoři pro diváky letos připravili a zároveň doplní i své vlastní programové tipy. Pozvánku najdete na videu.

Febiofest byl zahájen v pražském Obecním domě filmem Večírek uznávané britské režisérky Sally Potter. V hlavních rolích britského dramatu se představila silná herecká sestava – Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Emily Mortimer či Cillian Murphy.

Večírek

I letos udělí porota složená ze 33 filmových fanoušků (15 – 86 let) v čele s Martou Kubišovou cenu Grand Prix a odměnu pět tisíc euro. Soutěž v rámci sekce Nová Evropa je určena pro debutující filmaře, kteří na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek. Snímek Zimní bratři, festivalový hit minulého roku, vizuálně vytříbené drama s politickým podtextem sledující dva sourozence v odlehlém vápencovém dole, představení osobně dánská producentka Julie Waltersdorph.

Do snových obrazů se propadají hlavní postavy v debutu 2557 ze současného Bangkoku. Německý režisér Roderick Warich, který se zúčastní diskuze s diváky, zachycuje odvrácenou tvář zdánlivého ráje, kde žijí jak gangsteři, tak i duchové. Herečka Sarah Francesca Brænne a režisér Kim Hiorthøjuvedou formálně hravý a emocionálně silný film zkoumající odlehčeným způsobem lidské nedostatky a obavy chaotického světa Pravidla pro všechno. Přikrášlené skutečnosti, intimitu, niternou manipulaci a nemilosrdnou skutečnost moderního partnerského vztahu osobně uvede v debutu Srdce herečka Fanni Metelius. Cena bude vítězi předána na slavnostním zakončení festivalu 22. března.

Divácké akreditace

Novinkou letošního ročníku jsou divácké akreditace – třídenní, pětidenní či devítidenní (tedy na dobu trvání celého festivalu). Akreditace kromě levnějších vstupenek na projekce zahrnují také vstupy zdarma nebo se slevou na doprovodný program festivalu, festivalové dárky a mnoho dalších výhod. Držitelé akreditací si také mohou s předstihem rezervovat vstupenky už od 12 hodin 8. března, běžný online předprodej bude dostupný až od půlnoci toho dne. Cena vstupenek na jednotlivé projekce je opět 99 Kč. V rámci divácké akreditace získáte vstupenku do kina ještě výhodněji.

Už počtvrté mohou návštěvníci festivalu MFF Praha Febiofest zažít filmovo-kulinářské večery s názvem Culinary Cinema. Jde o filmové projekce spojené s vybranými večeřemi, které tentokrát připraví šéfkuchaři Marek Fichtner z hotelu Augustine a Marek Raditsch z restaurace Kampa Park.
Od 16. do 18. března 2018 tak festival nabídne snímek Paříž počká debutující režisérky Eleonor Coppoly, v hlavní roli s Diane Lane, film dánského dokumentaristy Rasmuse Dinesena Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně, který nahlíží na každodenní život kuchařských superstar, nebo Bitvu kuchařů čínského režiséra Yip Wai Mana z prostředí street food kuchařů.
Po pro projekci filmu v CineStar Praha – Anděl bude následovat originální večeře v restauraci Delight v hotelu andel´s by Vienna House Prague, moderovaná Jolanou Voldánovou.
Více najdete ve festivalové sekci Culinary Cinema.

Sekce Best of nabídne deset nejoblíbenějších filmů za dobu existence festivalu (Lola běží o život, Mulholland Drive či Pianista), přichystán je i bohatý doprovodný program plný koncertů.

České filmy

K vidění bude také český dokument o přírodě Planeta Česko Mariána Poláka. S velkým očekáváním bude uveden i dokumentární snímek o amerických filmařích Martinu a Ose Johnsonových režiséra Jana Svatoše s názvem Archa světel a stínů.

Ve světové premiéře se na festivalu představí také drama Do větru Sofie Šustkové s Vladimírem Polívkou, Jenovéfou Bokovou a Matyášem Řezníčkem v hlavních rolích. Jde o generační výpověď, neobvyklý milostný trojúhelník, příběh tří mladých lidí odehrávající se na plachetnici při plavbě kolem řeckých ostrovů.

Další premiérou je krátký film s názvem Neptun režisérky Adély Babanové, jenž vychází ze skutečných událostí z roku 1964, kdy StB poprvé využila televizní vysílání k mystifikační kampani proti západnímu Německu. Krabice s údajnými tajnými nacistickými dokumenty ukryla do jezera, kde je objevili potápěči s kamerou…

Světovou premiéru na festivalu bude mít také dokumentární snímek režiséra Jana Strejcovského Komplex Epopeje o Muchově souboru pláten Slovanská epopej na tour po Japonsku. Během putování dvaceti velkoformátových obrazů režisér zkoumá rozporuplné vnímání odkazu Alfonse Muchy.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast