Proč dostali letos tito herci Oscara? (komentář a ukázky)

Čtveřice letošních oscarových laureátů v hereckých kategoriích je odměněna zaslouženě. Podívejte se na ukázky z jejich strhujících výkonů. Gary Oldman dostal sošku za ztvárnění Winstona Churchilla, Frances McDormand za razantní a rozhodnou ženu, Sam Rockwell zahrál mamánkovského policistu a Allison Janney byla zase skvělou psychopatickou matkou.

Gary Oldman
(Nejlepší herec v hlavní roli za film Nejtemnější hodina)

Gary Oldman – Nejlepší herec ve vedlejší roli ve filmu Nejtemnější hodina

Gary Oldman se dočkal! Jeho převtělení do Winstona Churchilla přineslo ovoce a je to Oscar ještě o to cennější, že s ním byl v kategorii nominován i Daniel D. Lewis za svou roli v Niti přízraků. Oldman předvedl Churchilla jako živelného a zároveň mnohdy neurvalého stratéga, kterému nikdy nechyběl lidský rozměr. Na plátně představuje jeho brilantní způsob uvažování, vzletný humor, který uměl použít vždy ve správný čas. Ani Oldman při své řeči neztratil humor a své devadesátidevítileté matce vzkázal, ať postaví na čaj, že přinese sošku.

Francis McDormand
(Nejlepší herečka v hlavní roli za film Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Frances McDormand – Nejlepší herečka za film Tři billboardy kousek za Ebbingem

Největší radost máme z Oscara pro Francis McDormand. Svou pátou nominaci v životě proměnila v druhou sošku (prvního Oscara má za Fargo). Ve Třech bilboardech si zahrála hlavní roli ženy a matky, která se nevzdává a nenechá se jen tak odbýt. Její roli novodobého pistolníka, se kterým přichází zákon a respekt přitom nechybí černý humor. Je symfonií hereckých schopností dámy, která své práci skutečně rozumí.

Sam Rockwell
(Nejlepší herec ve vedlejší roli za film Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Sam Rockwell si šel pro svého prvního Oscara s energií jemu vlastní. Ve Třech billboardech kousek za Ebbingem hraje mamánkovského policistu Dixona, který si zlost vybíjí kdykoliv a kdekoliv. Obraz ztraceného „chudáčka“, který čte komiksy a může alespoň nějaký čas nosit policejní odznak mu dala prostor k tomu, aby ukázal, jak dokonale dokáže podchytit vlastnosti maloměstského zakomplexovaného chlapa, který už zatraceně moc potřebuje dostat lekci.

Allison Janney
(Nejlepší herečka ve vedlejší roli za film Já, Tonya)

Allison Janney – Já, Tonya (Oscar za vedlejší ženskou roli)

Allison Janney si šla pro svého prvního Oscara. Ve snímku Já, Tonya hraje psychopatickou matku, kterou by si nikdo nepřál ani v nejhorším snu. Absolutně přesvědčivě týrá slovem i činem, chladná jako zmrzlinový pohár, ostrá jako žiletka. S nezapomenutelným komentářem o zahradníkovi a kytce. Klobouk dolů, madam!


Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: A. M. P. A. S. © 2018
video: Totalfilm, CinemArt, Bontonfilm © 2017, 2018