Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Tátova volha – konečně český film, který má cit i vtip

Do českých kin přijíždí Tátova volha. Nový český film režiséra Jiřího Vejdělka a scénáristky Ivy K. Jestřábové. Mám radost, že díky tomuto snímku pro český film alespoň na chvilku konečně vykouklo slunce skrz temný mrak ničemnosti a plýtvání, které v domácí kinematografii zažíváme (až na pár výjimek) už příliš dlouhou dobu. 

Tátova volha (foto: CinemArt)

Oproti předchozím Vejdělkovým snímkům jako byly Účastníci zájezdu (2006) nebo Ženy v pokušení (2010) má Tátova volha trochu vážnější vyznění. Humor se tu objevuje jako dobře dávkované vzácné koření a přichází vždy ve chvíli, kdy by snad v příběhu mohlo hrozit, že jeho téma pro českého diváka až příliš ztěžkne.

Tátova Volha vypráví o Evě (Eliška Balzerová), která znenadání ovdoví, a také o její dceři Tereze (Táňa Vilhelmová), která tím pádem přijde o tátu a ještě stále neví, zda utekla ze spárů těžké nemoci. Společně tyhle dvě čeká ještě dobrodružství ve starém otcově autě. Společně se vydávají po stopách tátových údajných milenek a rozkrývají přitom rodinná tajemství.

Tátova volha (foto: CinemArt)

Je to především snímek s kvalitním hereckým obsazením. Nabízí plnou náruč výborných hereckých výkonů, ale i laskavost, zábavu i jistý zvrat. Režisér umí pracovat nejenom s ženskými postavami, ale také s detailem. Už dávno pochopil, že malé věci mohou mít ve výsledku velký účinek. A tak v symbióze s kameramanem Vladimírem Smutným, se kterým už spolupracoval na (slabších) Něžných vlnách (2013), natáčí vcelku upřímné obrazy českých žen a jejich hlubokých trápení. Díky svým povahám jimi alespoň navenek proplouvají s lehkostí optimistek. Stále ale vnímají realitu.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Slovní souboje[/pullquote]Nejvtipnější částí snímku je určitě ta, kde se Eva a Tereza objeví u jedné ze tří otcových bývalých milenek Kamily, kterou si zahrála Vilma Cibulková. Slovní souboj mezi Eliškou Balzerovou a Vilmou Cibulkovou jsou skvostem filmu. Ani další bývalé milenky (Eva Holubová, Hana Maciuchová) svými party nezůstávají pozadu a přispívají k atmosféře filmu. Ve snímku se objeví v menších rolích i Emília Vášaryová, Bolek Polívka, Václav Neužil nebo Jana Plodková.

Tátova volha (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Konečně vkus a smysl pro humor[/pullquote]Co Vejdělkovi určitě jako režisérovi nechybí, je smysl pro humor. Ale ne takový ten prostý, ale inteligentní a celkem úderný. Nechce, aby jeho herci budovali humor trapně prvoplánový, nechává je skrz dobře napsané situace ukázat jejich schopnosti a umění. Pravdou je, že by ale díky tolika vážným tématům, která se ve snímku sejdou, bylo fajn pustit se někam ještě hlouběji a nenechat vše jen rozehrát. Jakoby měli tvůrci strach, že by se snad český divák mohl nudit a ztrácet v kontextu.

Tátova volha (foto: CinemArt)

Spojení Eliška Balzerová a Táňa Vilhelmová v hlavních rolích je divácky naprosto funkční. Ty dvě mají podobnou, ne-li stejnou energii, díky které z plátna působí jako dvě dobré kamarádky, co se mají srdečně rády a zároveň se naprosto respektují.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 70%
    Hudba - 70%
80%

Tátova volha (2018)

V Tátově volze se příjemně povozíte. Je to na poměry českého celovečerního filmu nadstandardně povedená road movie, u které si odpočinete, ale zároveň nebudete z kina odcházet prázdní. Jestli Vejdělek něco umí, pak jsou to vztahy. Nechybí mu citlivost a humor.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2018

Tátova volha
Komedie / Drama
Česko, 2018, 90 min
Režie: Jiří Vejdělek
Scénář: Iva Jestřábová, Jiří Vejdělek
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Jan P. Muchow
Hrají: Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová, Emília Vášáryová, Martin Myšička, Boleslav Polívka, Jana Plodková, Václav Neužil ml., Dominika Frydrychová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast