Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Květnový Anifilm zahájí nový film Wese Andersona

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v jihočeské Třeboni od 1. do 6. května a pro své návštěvníky a hosty opět připravil programy naplněné tím nejlepším ze světa animace. Festival zahájí loutkový film Psí ostrov oceňovaného režiséra Wese Andersona. Jedním z hlavních témat bude letos fenomén 3D počítačové animace. Anifilm také nikdy nezapomínal na televizní animovanou tvorbu, ale letos se jí věnuje opravdu důkladně.

Film Psí ostrov (Isle of Dogs) je po Fantastickém panu Lišákovi druhým animovaným filmem tohoto oceňovaného tvůrce, který posbíral již šest nominací na Oscary. A film přijedou do Třeboně představit jeho tvůrci, v porotách Anifilmu zasednou animátor filmu Elie Chapuis a spoluproducent Ben Adler. Oba se v rámci projekcí i svých dalších programů navíc podělí s diváky o zážitky a zkušenosti z práce na tomto očekávaném filmu.

Nikita Diakur – Šereda

Na možnosti i limity techniky a esteticky vývoj, kterým prošla 3D animace, poukáže i letošní program složený ze setkání s autory, jejich přednášek a prezentací. Rozsáhlejší masterclass pak povedou uznávaní specialisté na 3D CGI Faiyaz Jafri a Chris Landreth, držitel Oscara za krátký animovaný film Ryan. Svůj specifický přístup k technice navíc poodhalí i Job Roggeveen, člen znamenitého nizozemského tria Job, Joris & Mariake, které má za sebou takové festivalové hity, jako jsou Němí (Mute) či Nahrávka (Single Life), nebo Nikita Diakur s revolučním filmem Šereda (Ugly). Zasvěcený pohled na to nejslavnější studio a techniku, která ho proslavila, pak nabídne animátor Rich Quade, který pracoval v Pixar Animation Studios již od začátku 90. let na filmech jako jsou Toy Story: Příběh hraček, Úžasňákovi nebo Příšerky s.r.o. Tam rovněž pracovala i letošní porotkyně Robin Cooper, která jako art directorka pracovala například na filmech Hledá se Nemo či Wall-E .

Bobovy burgery

Anifilm se rozhodl věnovat výraznější prostor čím dál progresivnější televizní tvorbě. Ve čtrnácti programových blocích se tak představí to nejlepší ze současné světové tvorby, z níž většina bude u nás k vidění úplně poprvé.
K vidění budou na Oscara nominované dětské televizní filmy Gruffalo z produkce BBC a Pohádky naruby (Revolting Rhymes). Pro dospělé publikum to budou programy věnované nejen animovaným padouchům a superhrdinům, jejichž součástí bude agent Archer a seriálová novinka Black Holes, ale třeba i tradičním rodinkám v komediálním sitcomu z prostředí rodinné restaurace Bobovy Burgery (Bobs Burgers) či populární netflixovské sérii F is for Family zasazené do 70. let. Program nevynechá ani populární fantasy svět díky seriálu Oškliví Američané (Ugly Americans), v němž Mark z imigračního úřadu pomáhá začleňovat do života ve velkoměstě i obyvatele z říše fantazie, mezi nimiž nechybí čarodějové nebo třeba upíři. A v jednom z řady dalších televizních bonbónků přijde i hodně satirický a především mrzoutský kůň z oceňovaného seriálu BoJack Horsman.

Anifilm tradičně bilancuje animovanou tvorbu, která prošla českou distribucí za předchozí rok a přináší na plátna zajímavé současné celovečerní animované filmy. V letošním programu tak bude mít své místo například Hmyz Jana Švankmajera, Pračlověk režiséra Nicka Parka ze studia Aardman, pixarovská novinka Coco nebo populární hit loňského léta Já, padouch 3. Doplní je další, u nás zatím neuvedené pozoruhodné filmy Mutafukaz z Francie, nezávislý čínský snímek Have a Nice Day a japonské anime sci-fi Kado: Beyond Information. Ve dvou dokumentech, Universum Brdečka a Hermína Týrlová připomene Anifilm tyto významné české tvůrce.

Za výtvarnou koncepcí Anifilmu 2018 stojí absolvent jihlavské Vyšší odborné školy grafické a Katedry animované tvorby na FAMU, režisér, animátor a výtvarník Stanislav Sekela. Má za sebou filmy Simple a Zápletka a jeho jméno figuruje v titulcích řady filmů, jelikož je vyhledávaným animátorem, specializujícím se na 3D počítačovou tvorbu. Pro Anifilm připravil vůbec první festivalovou 3D znělku.

-red-
zdroj: P. Slavík, G. Zajícová
foto: Anifilm, video: CinemArt, Totalfilm

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast