Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začíná prestižní festival v Cannes, porotě předsedá Cate Blanchett

Na azurovém pobřeží začíná dnes Filmový festival Cannes. Uvede na 160 filmů a potrvá ode dneška až do 19. května. Mezinárodní filmový festival v Cannes letos navštíví po letech legendární Jean-Luc Godard. Fotka z jeho filmu Bláznivý Petříček (1965) navíc zdobí letošní oficiální vizuál festivalu.

Letošní vizuál festivalu Cannes s výjevem z filmu Bláznivý Petříček (1965)

Přitom před padesáti lety sám Godard spolu se svými kolegy zabránil konání 21. ročníku. V Paříži tehdy vrcholilo stávkové hnutí studentů a levicově smýšlející fracouzští tvůrci v této atmosféře nesouhlasili s konáním opuletní filmové oslavy pro horních 10 tisíc.

Dotklo se to tehdy i úspěšných českých tvůrců, kteří měli na 21. ročníku své filmy. Letos si diváci alespoň připomenou české tvůrce v poctě Miloše Formana. Souvisí jednak s režisérovým nedávným úmrtím, ale také výročím uvedení Hoří, má panenko v hlavní canneské soutěži. V programu budou k vidění i Démanty noci Jana Němce. Po padesáti letech tak festival symbolicky skládá hold českým tvůrcům, kteří tehdy díky Godardovi možná přišli o Zlatou palmu.
Jinak se letos česká účast v Cannes hledá marně. Krom polského filmu s účastí české produkce žádnou tuzemskou novinku v programu festivalu nenajdete.

O hlavní festivalovou cenu letos bude soutěžit 21 filmů. Mezi nimi bude i Godardova novinka. O té ale dosud není v podstatě známo vůbec nic. Jen název Le Livre d’image. Ví se jen, že se jeho film natáčel v Tunisku a je celý bez herců, pouze s vypravěčem.
Soutěžit bude také film Davida Roberta Mitchella, který měl před lety právě v Cannes úspěch s filmem Neutečeš. Hlavní roli v jeho novém thrilleru Pod stříbrným jezerem hraje Andrew Garfield. V soutěži bude i film ruského režiséra Kirilla Serebrennikova, který svou novinku Summer nemůže osobně uvést, protože je v Rusku perzekuován a umístěn v domácím vězení.

Summer

Polák Pavel Pawlikowski, autor oscarové Idy natočil thriller Studená válka odehrávající se v 50. letech za železnou oponou.
K vidění v soutěži bude také snímek jihokorejského režiséra Lee Chang-donga Burning, který vznikl podle povídky o byznysmenovi, který je pyromanem.

Burning

Vrcholným promítáním mimo soutěž bude letos rozhodně film The House That Jack Built od dánského buřiče Larse von Triera. Psychologický thriller s Umou Thurman a Mattem Dillonem vypráví o masovém vrahovi z amerického státu Washington. Film je údajně extrémně brutální.

The House That Jack Built

Mimo soutěž uvidí diváci letos nejnovější příspěvek do ságy Hvězdných válek. Solo: Star Wars Story režiséra Rona Howarda představuje zrození legendární postavy Hana Sola. Toho samozřejmě už nemohl ztvárnit Harrison Ford. Nahradil ho mladý Alden Ehrenheich. V Česku se ale snímek objeví už 24. května.

Předsedkyní letošní hlavní poroty bude herečka Cate Blanchett. Vybírat bude sice z 21 soutěžních filmů, z nichž 90% natočili muži, ale už nyní se vyjadřuje aktivisticky k ženské otázce. A zdá se, že kampaň MeToo, která krom Spojených států zasáhla v Evropě nejvíc Francii bude festivalem rezonovat. V porotě je krom herečky třeba i současná globální režisérská špička, Kanaďan Denise Villeneuve, francouzská herečka Léa Seydoux, americká herečka Kristen Stewart nebo ruský režisér Andrey Zvyagintsev.

Zahajovacím filmem bude letos snímek íránského režiséra Asghara Farhádího Everybody Knows s Penélope Cruz a Javierem Bardemem. Uzavírat by festival měla novinka Terryho Gilliama Muž, který zabil dona Quijota. Režisér se ale hádá s původním producentem filmu a ten chce promítání filmu v Cannes zabránit. Jak to dopadne se dozvíme možná v nejbližších hodinách, protože francouzský soud má případně vydat nebo odmítnout předběžné opatření během dnešního dne.

Tomáš Král, zvláštní zpravodaj z Cannes
foto/video: Totalfilm, Festival De Cannes, Film Europe, Falcon, YouTube © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast