Václav Marhoul dotočil hvězdně obsazené Nabarvené ptáče

Ve čtvrtek 5. července nad ránem na mostě u vesnice Kácov na Sázavě padla poslední klapka velmi očekávaného celovečerního filmu Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče. Snímek vzniká podle stejnojmenného světového bestseleru spisovatele Jerzy Kosińského. Tomuto okamžiku předcházelo osm let příprav, které zahrnovaly dvouletou snahu o získání práv ke zfilmování, sedmnáct verzí scénáře, které vznikaly v průběhu tří let a další roky pak nakonec úspěšné úsilí vedoucí k zafinancování celého projektu. Ve filmu hrají prestižní herecká jména z celého světa, včetně Hollywoodu.

Harvey Keitel

Natáčení probíhalo průběžně po dobu 16 měsíců na Ukrajině, Slovensku, Polsku a Česku, na celkem 43 lokacích, obnášelo přesně 100 filmovacích dnů s realizací 263 scénářových obrazů s 1520 záběry, na jejichž obsahové naplnění padlo celkem 3 531 klapek.

V Nabarveném ptáčeti se vedle hlavní role, kterou ztvárnil nyní už jedenáctiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova, tak objeví celé mezinárodní herecké obsazení, v první řadě se světovými hvězdami jakými jsou Harvey Keitel a Stellan Skarsgård, vedle nich pak Udo Kier, Julian Sands a Barry Pepper. Z německých herců se pak na plátně objeví Tim Kalkhof, z ukrajinských Alla Sokolova, z ruských Aleksej Kravčenko, z polských se představí Lech Dyblik, ze slovenských Júlia Valentová a Martin Nahálka a z českých pak hlavně Míša Doležalová, Zdeněk Pecha, Jitka Čvančarová, Radim Fiala a Petr Vaněk.

Stellan Skarsgaard

„Mé pocity po posledním záběru? Bylo jich vskutku hodně… Ale jeden snad stojí za zmínku…. Měl jsem pocit, že jsem si před rokem a půl sedl na zdivočelého koně, a oba jsme pak svorně běželi do dálek… Rychle… Strašně rychle to natáčení uběhlo…“, svěřil se těsně po skončení natáčení režisér, scenárista a producent Václav Marhoul.

Václav Marhoul

Film, který byl realizován kameramanem Vladimírem Smutným na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope, nyní vstupuje do fáze obrazové a zvukové postprodukce, s tím že její dokončení je plánováno na konec února příštího roku, světová premiéra je pak zamýšlena na květen a jeho uvedení do filmové distribuce pak v září roku 2019.
-red-
zdroj: 2media, A. Titzová