Česká televize o Vánocích uvede čtyři nové pohádky, na Nový rok Po strništi bos od Svěráků

Na Štědrý večer uvede letos Česká televize novinkovou pohádku Zdeňka Zelenky. V jeho filmu Kouzelník Žito samozřejmě tradičně nechybí Jiřina Bohdalová. Na obrazovce se objeví také koprodukční česko-slovenská pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi. Pohádku režíroval respektovaný autor kriminálek Peter Bebjak. ČT1 v premiéře odvysílá rodinnou pohádkovou komedii režiséra Víta Karase Přání k mání. Na Boží hod televize zopakuje komerčně nejúspěšnější pohádku posledních let Anděl Páně 2. Na Nový rok televize uvede televizní premiéru nejnovějšího filmu Jana Svěráka Po strništi bos. V programu nechybí ani tradiční Tři oříšky pro Popelku. Vysílat se bude na Štědrý den.

Ve štědrovečerní pohádce Kouzelník Žito hraje krom již zmíněné Jiřiny Bohdalové hlavní role dvojice Denis Šafařík a Anna Kadeřávková. Objeví se v ní ale také Pavel Kříž, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška nebo Petr Kostka. Pohádku inspirovanou legendou z konce 14. století napsal sám režisér Zdeněk Zelenka. Nová pohádka vypráví o tom, co se stane, když se čertice zamiluje do obyčejného smrtelníka a ten se zamiluje do princezny. Milostný trojúhelník bude možná muset řešit sám Lucifer.

O zakletém králi a odvážném králi je koprodukční česko-slovenská pohádka, kterou natočil Peter Bebjak. Velký výpravný příběh bude televize vysílat 26. prosince. Ve Slovenské televizi poběží pod názvem Vianočné želanie. Pohádka nabízí příběh princezny Michaely, která musí najít zázračnou korunu, aby mohla uzdravit svého těžce nemocného otce. Ve filmu se objeví Richard Autner, Simona Kollárová, Tomáš Mischura, Csongor Kassai, Tomáš Maštalír nebo Lukáš Vaculík.

V letošním programu nechybí ani další tradiční pohádky včetně úspěšné dvojice filmů Jiřího Stracha Anděl Páně a Anděl Páně 2. Dvojka, nejúspěšnější filmová pohádka roku 2017 se bude vysílat 25. prosince večer. Na obrazovku se vrací i Svatojánský věneček, Šťastný smolař, Dvanáct měsíčků, Korunní princ, Nejlepší přítel, Čert ví proč, Láska rohatá, Pravý rytíř nebo Kouzla králů.l Páně 2. Dvojka, nejúspěšnější filmová pohádka roku 2017 se bude vysílat 25. prosince večer. Na obrazovku se vrací i Svatojánský věneček, Šťastný smolař, Dvanáct měsíčků, Korunní princ, Nejlepší přítel, Čert ví proč, Láska rohatá, Pravý rytíř nebo Kouzla králů.

30. prosince bude mít premiéru úspěšný rodinný film Víta Karase Přání k mání. Rodinné fantasy se stalo nejoblíbenějším diváckým filmem na letošním filmovém festivalu ve Zlíně.

Na Silvestra se v pořadu Hotel Hvězdář objeví desítky osobností, které přišly gratulovat Václavu Neckářovi k 75. narozeninám.

Na Nový rok uvede ČT na prvním programu televizní premiéru novinky Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos. Scénář vznikl na motivy stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka. Je to desátý celovečerní film Jana Svěráka a sedmý, na kterém spolupracoval se svým otcem Zdeňkem. Film dějově předchází filmu Obecná škola z roku 1991.

Na obrazovce se objeví jako každý rok premiéry úspěšných zahraničních filmů. Mezi nimi třeba Králova zahradnice s Kate Winslet nebo oscarový muzikál La La Land. Na ČT2 se obejví premiéra dokumentu Planeta Česko.

Speciální vánoční program je samozřejmě přichystán i na Déčku i ČT ART. K vidění budou sváteční koncerty, filmy. Déčko se zaměří o Vánocích hlavně na animovanou tvorbu. I letos nebudou v předvánočním čase chybět oblíbené Adventní koncerty.
-red-
foto/video: Česká televize, Totalfilm Media, s.r.o. © 2018