Bebjakova pohádka zcela zastínila Zelenkův štědrovečerní podprůměr

Česká televize letos divákům nabídla dvě premiérové pohádky. Na Kouzelníka Žita, uvedeného na Štědrý večer se sice podívalo bezmála 2 a půl milionu zájemců, ale už pár minut po uvedení se diváci na sociálních sítích pozastavovali nad její bídnou kvalitou. Velmi podprůměrný scénář, ne zcela ideální casting a papundeklové kulisy pekla. To jsou hlavní výtky diváků i recenzentů. Na Štěpána televize uvedla koprodukční slovensko-českou pohádku Petera Bebjaka O zakletém králi a odvážném Martinovi (Vianočné želanie). Po jejím uvedení musím konstatovat jediné – Kouzelníka Žita zastínila úplně ve všem.

O zakletém králi a odvážném Martinovi (foto: ČT)

Narozdíl od Zelenkovy pohádky měl Bebjakův film funkční scénář a výtečný casting. Především se divák mohl ztotožnit s hlavní postavou. Sympatický Martin v podání herce Slovenského národního divadla Richarda Autnera je prototypem klasického pohádkového hrdiny. Jak vlastnostmi, tak fyziognomií. Klasický venkovský chasník to má navíc těžší, protože je slepý. Vydává se zachránit princeznu, která je na cestě do zakletého království a hrozí jí velké nebezpečí.

Kouzelník Žito (foto: Česká televize)

Bebjakova pohádka je přímočará, nemá komplikovaný děj, má příjemnou stopáž a nechybí jí klasické pohádkové atributy. Zlo je tady opravdu zlem, nechybí tu klasické pohádkové postavičky – ty tu obstaral kouzelný lesní mužíček a podlá ježibaba v podání Csongora Kasaie. Ten je výtečně nadabovaný Petrem Rychlým. Člověk by neřekl, že se může opakovat geniální situace z Mrazíka, kdy Babu Jagu namluvil také muž – tehdy to byl František Filipovský. Vlastně celý český dabing musím v tomto případě jednoznačně pochválit. Hlasy jsou vybrány citlivě a nedochází k žádným exhibicím, vše zůstalo přirozené. Srovnal jsem i s původní slovenskou verzí, kterou vysílala STV právě na Štědrý den.

A tady se dostávám k jádru tohoto článku. Nerozumím rozhodnutí České televize nasadit Zelenkův nepodarek na Štědrý den. Kvalita druhé vánoční premiérové pohádky je úplně někde jinde. Zelenka si i v dlouhé stopáži nedokázal poradit s motivací hlavní postavy, nechává přehrávající herecký ansámbl vytvářet protivné, pitvořící se kreace a zapleveluje děj naprosto nepovedenými hudebními čísly i situacemi. Režijně to zcela nezvládl a není to v jeho případě poprvé.
Zvolit tedy podstatně horší film pouze z toho důvodu, že jeho realizační štáb je český, to nevidím jako úplně nejšťastnější rozhodnutí. Propastný kvalitativní rozdíl mezi oběma filmy by viděl i slepý (jak příznačné, v tomto případě).

Kouzelník Žito totiž patří v kontextu premiérových televizních pohádek posledních dvaceti let jednoznačně k tomu nejhoršímu, co Česká televize zatím nabídla.
Pohádku O Zakletém králi a odvážném Martinovi lze pak jednoznačně doporučit a dovedu si představit, že se na ni po letech zase rád podívám, stejně jako diváci. U Kouzelníka Žita si tím tak úplně jistý nejsem. Vlastně si spíše jistý jsem, že se na ni nebude chtít podruhé podívat nikdo.
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2018

  1. David Černý 28.12.2018, 09:54

    Tak ono je zvykem (už i v minulých letech), že se na Štědrý Den uvede česká pohádka, až tedy na Boží Hod česko – slovenská pohádka. Jen zajímavé postřehnutí: Zdeněk Zelenka na tiskovce k Žitovi řekl, že jí ani nemá sestříhanou a dokončenou, což byl nějak konec listopadu. 1. trailer se objevil až v půlce listopadu a ,,horká nit,, se asi projevila na kvalitě.

    Reagovat na tento komentář
  2. Karel Salický 26.12.2018, 22:09

    S tímto souhlasím, pohádka dnešní byla úplně někde jinde. Ta hrůza ze Štědrého dne, za to by měl pan režisér dostat minimálně facku. Fuj.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.