Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Oscar® 2019 – příjemná překvapení a nečekaný vítěz (komentář)

Letošní ročník nejprestižnější filmové ceny nemá jednoznačného vítěze, který by dominoval ve všech hlavních kategoriích. Filmová ceremonie obdarovala jasné favority a zároveň přinesla nejedno překvapení, včetně ocenění za nejlepší film pro snímek Zelená kniha.

Delegace k filmu Zelená kniha – Oscar 2019

Největšímu počtu nominací se letos těšily snímky Favoritka a Roma, které Akademie shodně navrhla na 10 cen. Zatímco film Roma proměnil své nominace ve tři zlaté sošky, Favoritka vyhrála jen jednu cenu, čímž se zároveň postarala o jedno z nejpříjemnějších překvapení večera. Olivia Colman, představitelka královny Anny ze snímku Favoritka, zvítězila nad favorizovanou Glenn Close.

Olivia Colman přebírá Oscara® za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Kategorie Oscara za herečku v hlavní roli byla letos napěchována excelentními výkony. Po premiéře snímku Zrodila se hvězda se prorokovalo, že Lady Gaga bude nejžhavější kandidátkou na Cenu Akademie. Poté ovšem snímek začal ztrácet na síle v rámci filmových ocenění a do hry vstoupily Colman a Close. Obě dvě herečky získaly nespočet významných filmových ocenění, včetně Zlatých glóbů. Akademie nakonec ale upřednostnila nespoutaný výkon Olivie Colman před jemně nuancovaným herectvím Glenn Close. I když tedy Glenn Close dorazila na předávání cen oděna do zlata, nezvítězila a na svém kontě má tak již sedmou neproměněnou oscarovou nominaci.

Glenn Close – favorizovaná herečka 91. ročníku Cen Americké filmové akademie

Lady Gaga se přeci jen ocenění dočkala, když byla obdarována Oscarem za píseň Shallow k filmu Zrodila se hvězda, kterou během přímého přenosu odzpívala se svým filmovým kolegou Bradleym Cooperem. Tento film se již žádné další ceny nedočkal a je pořád tak trochu záhadou, proč právě Cooper nebyl alespoň nominován za režii.

Bradley Cooper, Irina Shayk, a Oscarová®vítězka Lady Gaga v Dolby® Theatre

V ostatních hereckých kategoriích se nekonalo žádné velké překvapení. Regina King zvítězila za vedlejší roli ve snímku If Beale Street Could Talk režiséra oscarového filmu Moonlight Barryho Jenkinse. Mahershala Ali získal svého druhého Oscara pro herce ve vedlejší roli za film Zelená kniha.

Rami Malek přebírá Oscara® za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli snad nemohl získat nikdo jiný než Rami Malek za své ztvárnění Freddieho Mercury ve filmu Bohemian Rhapsody. Ne že by snad jeho soupeři nepředvedli stejně skvělé výkony, ale Akademie je známá svou slabostí pro životopisné snímky a navíc Malek získal za tuto roli téměř všechna významnější filmová ocenění. Během své děkovné řeči prohlásil: „Vytvořili jsme film o muži, který byl gay a imigrant, a který žil svůj život bez omluv zcela po svém,“ přičemž nezapomněl zmínit, že i on sám je synem přistěhovalců z Egypta. Malek se tak stal prvním hercem s arabskými kořeny, který kdy získal Oscara.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Proč právě Zelená kniha?[/pullquote]Právě diverzita je téma, které několik posledních let provází Oscary. Ať se již jedná o rasovou rozmanitost či začlenění více žen do hry o Ceny Akademie®, stává se toto téma spíše ústředním motivem tohoto filmového ocenění. I to může být jednou z příčin, proč se nejlepším snímkem stala Zelená kniha, rozhodně největší překvapení večera. Zelená kniha je velice zdařilý snímek, ovšem nelze se ubránit dojmu, že by oproti takovým filmům jako Favoritka, Zrodila se hvězda, nebo favorizovaná Roma neobstála, pokud by ústřední dvojici netvořil běloch a černoch. Až čas ukáže, zdali Zelená kniha byla správná volba, nebo se bude jednat o další oscarový přešlap typu Crash.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ženy bez šance[/pullquote]I přes veškeré snahy bohužel letos nebyla za režii nominována žádná žena. Doposud jedinou vítězkou v této kategorii se stala Kathryn Bigelow za film Smrt čeká všude v roce 2010. Od té doby získala nominaci jen Greta Gerwig za Lady Bird. Letos nominacím za režii dominovali opět jen muži a nezbývá si než povzdechnout, proč nebyla nominovaná alespoň Lynne Ramsay za surový, ovšem bravurně zrežírovaný snímek Nikdys nebyl.

Za zmínku rozhodně stojí, že Black Panther získal tři sošky, a to za kostýmy, výpravu a hudbu. Black Panther byl nominován i na nejlepší film jako první superhrdinský film vůbec. Opět se ale nelze ubránit dojmu, že primární pohnutkou k této nominaci bylo hnutí Oscars So White. Black Panther je sice nadprůměrně vyvedený film, ovšem při této nominaci se vkrádá otázka, proč nebyl tedy v roce 2009 nominován Temný rytíř na hlavní cenu, když se jedná o zřejmě nejlepší superhrdinský film všech dob.

Jedním z pozitivních překvapení pak byla cena za adaptovaný scénář, která připadla filmu BlacKkKlansman. Spike Lee byl cenou tak nadšený, že při předávání ceny skočil do náruče Samuelu L. Jacksonovi, a po své děkovné řeči si na pódiu ještě několikrát poskočil. Sympatická byla i výhra za nejlepší animovaný film pro Spider-Man: Paralelní světy, který je bezpochyby jedním z nejlepších animovaných snímků celé dekády.

Spike Lee skáče radostí z ocenění po Samuelu L. Jacksonovi

Zelená kniha tedy nakonec zvítězila nad Roma, za kterou si alespoň její režisér Alfonso Cuarón odnesl sošky za nejlepší režii, zahraniční film a kameru. Během své děkovné řeči pronesla Olivia Colman téměř omluvným tónem na adresu Glenn Close: „Jsi mým vzorem už tak dlouho, a tohle není tak, jak jsem chtěla.“ Tato slova by se lehce dala přenést i na výsledek nejdůležitější ceny celého večera. Vítězství Zelené knihy sice možná není to, co většina z nás chtěla, i tak si ale tento snímek uznání zaslouží; ať už z důvodu filmových nebo ideových.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: A.M.P.A.S., Totalfilm.cz , 91st Oscars®, Academy Awards

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast