Carice van Houten ze Hry o trůny: Vilu Tugendhat bych si pronajala (rozhovor)

V kinech je od čtvrtka jeden z nejočekávanějších letošních českých filmů. Adaptaci slavného románu Skleněný pokoj natočil režisér Julius Ševčík s hvězdným mezinárodním obsazení. Mezi zvučnými jmény nechybí ani holandská herečka Carice van Houten. Tu diváci znají především jako Melisandru z kultovního seriálu Hra o trůny. Ve filmu Skleněný pokoj ztvárnila jednu z hlavních rolí. Podívejte se na náš videorozhovor.

„Když jsem si poprvé přečetla scénář, nadchlo mne, že vila je vlastně hlavní postavou celého příběhu,“ říká herečka Carice van Houten. „Skleněný pokoj je jakousi metaforou transparentnosti. A to jak v příbězích, které se v něm v průběhu let odehrály, tak v emocích, které je provázely. Ve vile se nic neukryje. Líbilo se mi, že Hana je velmi moderní žena, což mi bylo velice blízké, ” dodává ke své postavě.

Ve vile Tugendhat by herečka klidně strávila prázdniny. “Ale myslím, že na Airbnb se vila jen tak neobjeví, to by bylo asi drahé,” dodává pobaveně.

Román Simona Mawera Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize. Realizace rozsáhlého filmového projektu trvala od prvotního nápadu téměř deset let.

Film vznikl v produkci společnosti IN FILM Rudolfa Biermanna a do kin ho s titulky či dabingem uvedla společnost Bioscop.

-red-
video: Totalfilm.cz, Bioscop, IN FILM © 2019