Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Na Febiofestu měl premiéru atmosférický thriller Beze stopy (rozhovor)

Světovou premiéru měl na právě probíhajícím 26. MFF Praha Febiofest nový televizní film Beze stopy. V rámci nového cyklu České televize jej jako jeden ze solitérů natočil režisér Vít Karas podle scénáře Tomáše Holečka. Příběh samotáře putujícího nepozorovaně po chatových osadách a lesích (Ondřej Vetchý) nabízí v 74 minutách několik žánrových změn, silné herecké výkony i lákavý vizuál. Rozhovor se scenáristou a režisérem najdete na videu.

Beze stopy

Komorní psychologické drama sleduje ve vánočním čase svérázného hrdinu, který žije sám v lesích. Z lidí vídá jen jejich věci a opuštěné chaty, ve kterých tajně přespává. Není zloděj, vše po sobě pečlivě uklízí a maximálně sní nějakou konzervu. Má to rád – to ticho a klid. Tahle zima se mu ale nevyvedla. Jakkoli se všem vyhýbá, do cesty se mu přimotali dva problematičtí lidé a dítě, kteří potřebují pomoci.

„Já jsem vyrůstal v podobné chatové oblasti a něco podobného se tam stalo. Postupně jsem tuhle historku rozvíjel, až se to dostalo do této podoby,“ prozrazuje o vzniku námětu scenárista filmu Tomáš Holeček.

O hlavním hrdinovi autor scénáře říká:„Chtěl jsem napsat hrdinu, který žije stranou od lidí a vrtalo mi hlavou jak přežívá a vymyslel jsem složitý způsob jeho obživy. Šlo mi o to ukázat někoho, kdo se uzavřel sám do sebe a přitom žije uprostřed lidí. Natrefí na skupinu lidí, kteří potom ovlivní jeho vnitřní svět.“

Film má velmi silný vizuál a atmosféru. „Je to práce kamaremana, architekta, kostýmní výtvarnice a režiséra. Jde o jednotu, ti lidé se mezi sebou musí domluvit, aby to fungovalo,“ říká režisér Vít Karas a dodává: „Na našem filmu je zajímavý mix žánrů, které se v rychlém sledu v 70 minutách střídají. Začíná to jako thriller, pak je z toho horor, následně buddy movie, drama, tragédie a nakonec je to mystérium,“

Film vznikl přesně před rokem, natáčel se v březnu 2018. Kromě Ondřeje Vetchého se ve výrazných rolích objeví ještě Marika Šoposká a Václav Švarc. Kdy přesně se objeví na obrazovce zatím není jasné.
Recenzi vám přineseme v týdnu televizní premiéry.

-red-
foto/video: Česká televize, Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast