Na Febiofestu se představí oceňovaný koprodukční film Milost (video)

Na Febiofestu se v sekci Centropa představí umělecky výjimečný film Milost polského režiséra Jana Jakuba Kolského. Ten sáhl při výběru látky do vlastní rodinné historie a zachycuje dramatické období polských dějin. Polsko-česko-slovenský koprodukční film slavil světovou premiéru v rámci MFF v Montreal. Dále získal tři ceny na festivalu ve Gdyni a nominaci na prestižního benátského Zlatého lva. Na Febiofestu se film bude v české premiéře promítat v úterý 26. března, do kin pak vstoupí 16. května.

Film vypráví příběh rodičů snažících se vyrovnat se ztrátou syna v nově nastoleném poválečném režimu, nepřijít o poslední zbytky důstojnosti a nechat svoje dítě alespoň náležitě pohřbít. Na tíživou minulost je nahlíženo pohledem jejich sedmnáctiletého vnuka.

Jan Jakub Kolski, režisér a scénárista, patří ke špičce polské kinematografie. Jeho filmy byly uvedeny na festivalech v Montrealu, Cannes, Benátkách či Karlových Varech. Kolski se často inspiruje v krajině svého dětství, kterou využívá jako základ pro snové prostředí, do něhož zasazuje své nejednoznačné hrdiny.

Milost na Febiofestu:
26. března, 19:00 CINESTAR PRAHA ANDĚL KOUPIT VSTUPENKU
27. března, 15:30 CINESTAR PRAHA ANDĚL KOUPIT VSTUPENKU
29. března, 16:30 CINESTAR PRAHA ANDĚL KOUPIT VSTUPENKU
07. dubna, 19:30 KINO DUKLA JIHLAVA KOUPIT VSTUPENKU