Filmová filharmonie slaví 5 let – v červnu představí melodie Johna Williamse

Úspěšné koncertní těleso Filmová filharmonie slaví jubilejní páté výročí. A to ve velkém stylu. Představí jedinečný koncert filmové hudby oscarového skladatele Johna Williamse. V rámci jednoho večera zazní ikonická hudba ze Star Wars, Harryho Pottera nebo třeba Schindlerova seznamu. První koncert představila FILMharmonie 20. dubna 2014 v sále Pražské konzervatoře. Jako téma si vybrala Western, ještě téhož roku následovaly další tematické koncerty a od roku 2015 Filmová filharmonie úspěšně vyprodává jeden z nejkrásnějších koncertních sálů, Dvořákovu síň v pražském Rudolfinu. Účastní se také festivalů a dalších akcí, mezi velmi úspěšné koncerty ze začátku působení patří například koncert k poctě Jamesi Hornerovi nebo koncert k 50. výročí fenoménu Star Trek (v rámci festivalu Film Music Prague).

Filmová filharmonie – Western night – duben 2014

Předávat lidem radost v profesionálním balení – to je motto Filmové filharmonie. Už od samého začátku chtěli její zakladatelé dělat věci jinak. Od roku 2014 tak FILMharmonie nabízí tematické koncerty filmové hudby, které posluchače přenesou vždy do konkrétního prostředí – ať už jde o fantazii, vesmír nebo třeba divoký západ. „Každý žánr je speciální a zaslouží si prostor,“ vysvětluje ředitel Matěj Lehár. „Program večera se netříští a lidé si mohou nerušeně vychutnat hudbu ze svých oblíbených filmů.“

Filmová filharmonie a její kmenový dirigent Chuhei Iwasaki

Mohutný zvuk symfonického orchestru, který čítá až 90 hudebníků, publikum nejčastěji slyší ve Dvořákově síni v pražském Rudolfinu. Na některé koncerty se ale na pódiu sejde až 150 lidí – to když se přidá 60členný pěvecký sbor. Šéfdirigentem orchestru je Chuhei Iwasaki, který svou energií za pět let v čele Filmharmonie získal srdce nejednoho posluchače. Podobné nadšení ale vyzařuje z každého hudebníka na pódiu. Ač může některé lidi mást, že členové orchestru jsou mladší, než je zvykem, preciznost a profesionalita je hlavním stavebním kamenem a značkou orchestru.

Vrcholem jubilejní sezóny bude koncert hudby filmového skladatele Johna Williamse, a to 1. června 2019 v pražském Rudolfinu. Na koncertě zazní témata z oscarových filmů Star Wars, E.T. Mimozemšťan, Schindlerův seznam a Čelisti, dále Jurský park, Čarodějky z Eastwicku, Blízká setkání třetího druhu nebo Harry Potter.

Dirigent Marek Šedivý

Koncert bude dirigovat Marek Šedivý, který s Filmovou filharmonií hostoval již v roce 2014. V současné době je hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, dále spolupracuje s množstvím předních českých symfonických orchestrů a divadel. „Koncert složený z děl Johna Williamse mám možnost dirigovat poprvé. Jeho hudbu znám ze slavných filmů, čas od času si poslechnu nějaký soundtrack a vždy mě okouzlí jeho smysl pro vyjádření charakteru, instrumentace a skvělá skladatelská práce. Jsem rád, že do některých jeho partitur mohu proniknout hlouběji a také se už moc těším na báječné lidi z Filmharmonie.”

-red-
foto/video: Filmová filharmonie, Totalfilm.cz © 2019