Karlovarský festival představil plakát i osobnosti, které uctí přehlídkou i Cenou

V Praze dnes pořadatelé karlovarského festivalu představili vizuál 54. ročníku, který se uskuteční od 28. června do 6. července. Lázeňské město Karlovy Vary dnes přivítá letos mimo jiné i významného českého kameramana Vladimíra Smutného, který převezme Cenu prezidenta festivalu.

Vladimír Smutný s režisérem Václavem Marhoulem (foto: A. Faraonov)

Kromě významného českého kameramana, který pracuje s renomovanými českými i zahraničními tvůrci se pocty na festivalu dočká ikonický egyptský režisér Júsuf Šahín (1926-2008). Rozsáhlá retrospektiva představí jedenáct remasterovaných filmů, od raných, méně zmáných až po klasická díla.
“Ucelený pohled na tvorbu tohoto režiséra ve východní Evropě dlouho chyběl, těší nás, že tento dluh můžeme splatit,” řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och. Uveden bude také jeho zřejmě nejznámější film Hlavní nádraží.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (foto: archiv)

Sekce Bez cenzury připomene 30. výročí sametové revoluce výběrem sedmi filmů natočených v letech 1989 – 1992. V těchto filmech rezonuje pocit z čerstvě nabité svobody i ničím neohraničený umělecký projev. Uvedeny budou filmy Kouř, Čas sluhů, Requiem pro panenku, V žáru královské lásky, Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný a Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Tradičně bude uveden také další z digitálně restaurovaných snímků. Letos jím je slavný Spalovač mrtvol režiséra Juraje Herze. Hlavní a nezapomenutelnou roli ve filmu vytvořil Rudolf Hrušínský. Po uvedení ve Varech vrátí Národní filmový archiv nově restaurovaný film do kin.

Spalovač mrtvol (foto: archiv)

V pražském hotelu Four Seasons byl také představen letošní vizuál festivalu. Už po pětadvacáté jej vytvořilo Studio Najbrt. Vizuál Jakuba Spurného si hraje s pruhy a šikovně schovává na první pohled ne zcela viditelnou číslovku 54.

Na tiskové konferenci byli představeni letošní partneři festivalu. Ani letos nemá festival generálního partnera. “Současný model nám zatím vyhovuje,” odpověděl na otázku prezident festivalu Jiří Bartoška.
Přítomný ministr kultury Antonín Staněk pochválil festival za jeho kvalitu a částečnou soběstačnost. Přál by si, aby v dalších letech festival již nemusel žádat o dotace a každoroční podpora státu byla začleněna do státního rozpočtu.

Festival letos poctí v lednu zesnulého fotografa Miloše Fikejze. Fotograf, odborný redaktor a autor textů spolupracoval s festivalem od devadesátých let. V 1. patře hotelu Thermal představí MFF Karlovy Vary výběr čtyřiceti černobílých dokumentárních portrérů významných osobností, které Fikejz na festivalu zachytil.

V letošní zbrusu nové tradiční festivalové znělce si zahraje Jiřina Bohdalová.

Hlavním mediálním partnerem festivalu je opět Česká televize, která i letos přichystala rozsáhlé zpravodajství i bohatý program v místě konání festivalu (Dům ČT na Divadelním náměstí). Mezi hlavními partnery je letos třeba Sazka Group, Mall.cz či Accolade.