Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Avengers: Endgame – triumfální epický blockbuster

Avengers: Endgame symbolizuje vrchol gradace desetileté cesty Marvel Cinematic Universe (MCU). Tento tříhodinový opus dokonale mísí akci, humor i napětí, a žene Avengery do dosud nepoznaných výšin. Výsledkem je nejen nejlepší film studia Marvel, nýbrž i jeden z nejlepších superhrdinských filmů vůbec.

Avengers: Endgame (foto: Falcon)

Fanoušci superhrdinů, i ti, kteří mainstreamovým trhákům zrovna dvakrát neholdují, se loni v Avengers: Infinity War utvrdili, či přesvědčili, že kvalitně zpracovaný blockbuster dokáže vystavět klenutou strukturu, na jejímž konci překvapí nečekaným a zdrcujícím finále. Ústřední ultrapadouch Thanos totiž svým lusknutím prstů vyhladil nejen polovinu celé lidské populace, ale doslova rozprášil i polovinu všech Avengerů. Po roce čekání se do kin znovu vrhají Avengeři, aby se pokusili toto masové vyvraždění zvrátit.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Scénář bez chyb[/pullquote]Bez spoilerů toho o ději nelze napsat mnoho, jelikož marketingová kampaň Avengers: Endgame byla navýsost tajemná a neprozradila v podstatě téměř nic. A vskutku, čím méně toho divák o ději ví, tím více si vychutná všechny jeho zákruty a nepřetržité gradování. Největší zásluhu na tom mají scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely, kteří bez jediného zaváhání dokázali naplnit scénář překvapivými, nikoliv však samoúčelnými, zvraty. Je potřeba před tímto tvůrčím duem smeknout i kvůli tomu, že po obsahové stránce zvládlo ukočírovat obrovské množství hlavních superhrdinů a ústřední boje odehrávající se na několika místech zároveň.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Režie bez chyb[/pullquote]Stejně tak i bratři Joe Russo a Anthony Russo, kteří Endgame režírovali, odvedli naprosto excelentní práci, během které dokázali napříč kontinenty i galaxiemi udržet tonální koherenci všech příběhů. V jejich rukou se hojnost superhrdinů a komplikovanost obřích bojových scén nikdy nepřeklopí v matoucí chaos. Co se filmu daří na výbornou, je i zdravé a perfektně načasované vyvážení dramatických a napínavých scén odlehčujícími humornými komentáři. Snad žádná vtipná replika nevyznívá nuceně a nepřijde vniveč, což je v rámci superhrdinských snímků spíše ojedinělým úkazem.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Excelentní herci[/pullquote]Nemalou zásluhu na celkovém fungování tohoto obřího kolosu má nepochybně celý herecký ansábl, namátkou čítající již důvěrně známé představitele superhrdinů jako Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Brie Larson, či Mark Ruffalo. Všichni do jednoho odvádí již tradičně skvělé výkony, ba dokonce nejlepší za celou dobu trvání MCU. Nejednou se stane, že vyhrocené scény ždímají jak z herců, tak potažmo z diváků, opravdové emoce a zaryjí se hluboko pod kůži. Naštěstí je občasné citové vydírání vyváženo scénami, které jsou vyloženě k popukání, a na nichž má nemalou zásluhu Thor v podání skvělého Chrise Hemsworthe.

Avengers: Endgame (foto: Falcon)

Ano, Endgame je přebujelá, přespříliš pompézní a předimenzovaná záležitost, ale intenzita, zručnost a prostá neodolatelnost, které z filmu sálají v každé vteřině, z něj činí podmanivou podívanou a fascinující spektákl, jenž přináší absolutní požitek. Endgame je synonymem blockbusteru v ryzí formě. Slovu blockbuster se v průběhu dějin kinematografie ne neprávem dostalo pejorativního zabarvení, jelikož většina mainstreamové produkce postrádá seriositu či alespoň hlubší myšlenku. Naštěstí existují i výjimky, které dokazují opak, a sice že blockbuster může být jak masovou zábavou, tak i kvalitním počinem. Za všechny jmenujme Nolanovu trilogii Temného rytíře, a nyní do této složky můžeme zařadit i Avengers: Endgame. Jedná se totiž o unikátní počin, který dokazuje, že na své neuvěřitelně široké epické škále vítězí nejen v akčních sekvencích, ale i mnohovrstevné struktuře.

  • 95%
    Režie - 95%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 100%
    Herci - 100%
  • 95%
    Hudba - 95%
  • 90%
    Kamera - 90%
  • 100%
    Vizuál, CGI - 100%
95%

Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame uzavírá jednu obří kapitolu MCU a nechává spoustu prostoru spekulacím o budoucím vývoji tohoto superhrdinského impéria. Zároveň ovšem nastavuje laťku pro jakýkoliv další marvelovský kousek, potažmo i superhrdinské snímky obecně, proklatě vysoko. Především však potěší tím, že hrdě objímá svou mainstremovou náturu a těží z ní tak to nejlepší možné maximum. Jako blockbuster je film Endgame mimořádný; jako epická odysea pak přímo triumfální.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2019

Avengers: Endgame
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2019, 182 min
Premiéra: 25. 4. 2019 Falcon
Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Josh Brolin, Karen Gillan, Gwyneth Paltrow, Sebastian Stan, Brie Larson, Evangeline Lilly, Jon Favreau, Paul Rudd, Don Cheadle, Dave Bautista, Katherine Langford, Bradley Cooper, Elizabeth Olsen, Tom Holland, Pom Klementieff, Winston Duke, Michelle Pfeiffer, Stan Lee, Tilda Swinton, Chadwick Boseman, Terry Notary, Maria Z. Wilson, Ty Simpkins, Letitia Wright, Frank Grillo, Benedict Wong, Emma Fuhrmann, Hirojuki Sanada, Jimmy Ray Pickens, Brandon Rush, Faith Logan, Danai Gurira, Tessa Thompson

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast