Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

54. ročník festivalu ve Varech odhalil letošní program

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech začne přesně za měsíc (28.6. – 6.7. 2019). Programové oddělení festivalu dnes odhalilo výběr Hlavní soutěže, také sekci Na východ od západu, Dokumentární sekci a snímky ve Zvláštním uvedení.

Budiž světlo

O Křišťálový globus v Hlavní soutěži bude letos usilovat dvanáct nebývale geograficky rozmanitých snímků a někteří z jejich tvůrců zažijí svůj návrat na karlovarský festival. Tuzemskou kinematografii bude zastupovat poutavé drama Marko Škopa Budiž světlo natočené ve slovensko-české koprodukci.

Do Karlových Varů se sedm let po premiéře kultovního debutu Sakra, kluku! (cena EFA pro nejlepší evropský debut roku) vrací Němec Jan-Ole Gerster s psychologickou studií Lara s hereckou legendou Corinnou Harfouchovou v titulní roli. Ani filipínská autorka Dwein Baltazarová nebude na karlovarském festivalu poprvé, tentokrát představí tajemstvím prostoupené jemné drama Óda na nicotuPo úspěšném debutu Chvění (Sundance 2014) si MFF KV pro premiéru působivého subtilního dramatu o znovuobjevování vlastní identity Monzun (v hlavní roli Henry Golding) vybral výrazný britský tvůrce kambodžského původu Hong Khaou.

Netrpělivě očekávaný čínský Portrét mozaikou režiséra Zhaie Yixianga produkčně zaštítila společnost, jež stojí za nedávným festivalovým megahitem Kaili Blues.
Jeden z nejvýznamnějších španělských tvůrců své generace Jonás Trueba spojuje lehkost a šarm s intenzivními existenciálními pocity v konverzačním kusu Srpnová madona. Z Chile do Karlových Varů doputuje druhá celovečerní prvotina v hlavní soutěži, psychologická road movie Felipe Ríose Muž budoucnosti.

Muž budoucnosti

Do soutěžní sekce se po třech letech vrací také Turek Kıvanç Sezer (Otcova křídla) s absurdně humorným pamfletem na téma životní krize Maličkosti. Kuriózní cestu k pochopení hlubší pravdy o sobě samotném lemovanou pichlavou ironií i něhou nabídne belgický debutant Tim Mielants ve snímku Patrick. Sugestivní rodinné drama Otec přiveze proslulá bulharská režisérská dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov, kterým navazují na snímky Lekce a Sláva. Soucit a humor upomínající na klíčové snímky československé nové vlny prostupují Nevlastní sestru Damjana Kozoleho (cena za režii na MFF KV 2016 za Noční život). Černobílé americké drama Ke hvězdám Marthy Stephensové s Karou Haywardovou v hlavní roli reprezentuje na festivalu žánr iniciačního filmu a diváky zavede do šedesátých let minulého století.

Soutěž Na východ od západu představí ve světové premiéře debut absolventa FAMU Michala Hogenauera Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair, která je v rodině, kde pracuje, vystavena manipulaci.

Zahajovacím snímkem soutěže bude Agův dům, celovečerní debut kosovské režisérky Lendity Zeqiraj, která s nebývalou autenticitou stvořila živelný svět energických ženských hrdinek.

Zaujme i tragikomická a obrazově nápaditá road movie ukrajinského režiséra Antonia Lukiče Mé tiché myšlenky nebo slovenský hybridní film Hluché dni, v němž Pavol Pekarčík citlivě splétá čtyři drobné příběhy, zrcadlící vnitřní život neslyšících romských dětí. Srbský režisér Stefan Malešević přiveze konceptuální triptych Mamonga a ke zhlédnutí bude třeba i turecká psychologická studie Serhata Karaaslana Cenzor.

V Dokumentární soutěži se bude promítat novinka Martina Marečka, což je komorní road movie Dálava. Lotyška Laila Pakalnina, ikona světového dokumentu, portrétuje ve Lžičce paradoxní rozpor mezi dlouhým procesem výroby a jepičím životem obyčejného kusu plastu – zcela beze slov, zato s jemným humorem. V sekci se objeví také dva čínské snímky – Mizející vesnice hovoří o úpadku venkova a Konfuciánský sen se soustředí na přehnaně sveřepý návrat městského obyvatelstva k tradičním způsobům života.

Ve výběru nechybí podmanivý, z unikátních archivních záběrů první cesty na Měsíc sestavený dokument Apollo 11 Todda Douglase Millera.

V sekci Zvláštní uvedení se mohou návštěvníci festivalu těšit na světovou premiéru snímku českého režiséra Ivana Zachariáše Bez vědomí, který představí první dvě epizody ze šestidílného špionážního dramatu natočeném v produkci HBO Europe, v hlavních rolích s Táňou Pauhofovou, Hattie Morahan (Kráska a zvíře) a Davidem Nyklem (Hvězdná brána).

Bez vědomí (foto: HBO Europe)

Dále to bude mimořádně ucelený portrét českého oscarového režiséra v režii Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny pojmenovaný Forman vs. Forman, který byl nedávno promítán ve světové premiéře v Cannes. Světovou premiéru bude mít ve Varech také dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý-Lehce s životem se prát, který je portrétem jedné z klíčových osobností tuzemské kulturní scény posledních šedesáti let a mimo jiné také neúnavného bojovníka za zvelebování českého jazyka.

V Karlových Varech se uskuteční i světová premiéra dlouho očekávaného celovečerního debutu Martina Krejčího Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera. Natočil jej v americké produkci a jedné z klíčových rolí se ujal John Turturro.

Letošní laureát Ceny prezidenta MFF KV, význačný kameraman Vladimír Smutný si jako ukázku své tvorby vybral dobové drama Jiřího Svobody Zánik samoty Berhof (1983), natočené podle předlohy Vladimíra Körnera.

Zánik samoty Berhof

Austrálii bude v nesoutěžní části hlavního programu reprezentovat evropská premiéra snímku Mystify: Michael Hutchence, dokumentární cesta do komplikovaného vnitřního světa charismatického frontmana australské rockové skupiny INXS.

Ve světové premiéře se v Karlových Varech představí i celovečerní hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška Staříci. Dramatický snímek nabídne příběh dvojice politických vězňů v pokročilém věku, kteří se vydávají v obytném voze na cestu mající jediný cíl – najít a zabít bývalého komunistického prokurátora, jenž poslal na smrt elitu národa. Ve svérázné road-movie excelují Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

-red-
zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast