Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V Cannes začal 72. ročník filmového festivalu – má velmi hvězdnou porotu

Největší festivalový svátek v Cannes zahájil snímek Mrtví neumírají (The Dead Don´t Die) Jimma Jarmusche, který na začátku července uvede do českých kin Cinemart. Snímek vypráví o poklidném městečku, v kterém se strhne válka se zombíky. Ve snímku si zahrála hvězdná sestava: Bill Murray a Adam Driver v rolích policistů, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Selena Gomez, ale také Iggy Pop nebo Tom Waits.

Porotě letošní hlavní soutěži předsedá mexický režisér, producent a scénárista Alejandro González Iñárritu. Pomáhat mu budou americká herečka Elle Fanning, herečka a režisérka z Burkina Faso Maimouna N’Diaye, italská režisérka a scénáristka Alice Rohrwacher, francouzský režisér, scénárista a střihač Robin Campillo, francouzský tvůrce komiksů a režisér Enki Bilal, americká režisérka, scénáristka a střihačka Kelly Reichardt, řecký režisér, scénárista a producent Yorgos Lanthimos a polský režisér a scenárista Paweł Pawlikowski.

Cannes 2019 – porota

V hlavní soutěži se letos bude promítat třeba novinka španělského režiséra Pedra Almodóvara Dolor Y Gloria (Bolest a sláva) – v českých kinech již 23. května. Once Upon a Time In Hollywood (Tenkrát v Hollywoodu) amerického režiséra Quentina Tarantina – v českých kinech od 8. srpna, nový snímek Kanaďana Xaviera Dolana nazvaný Matthias et Maxime, a Hidden Life amerického nezávislého režiséra Terence Mallicka nebo snímek Sorry We Missed You britského režiséra Kena Loache, či Il Traditore italského režiséra Marca Bellochia.


V nesoutěžní sekci bude k vidění také celovečerní koprodukční snímek Dogs don´t wear pants (Psi nenosí kalhoty), který vznikl ve spolupráci Finska, Lotyšska a Česka. Režisérem a scénáristou snímku je Jukka-Pekka Valkeapää a zahrála si v něm česká herečka Ester Geislerová.
Dalším českým úspěchem v sekci Cannes Classics je střihový dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny nazvaný Forman versus Forman. Promítat se budou také Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana.

Psi nenosí kalhoty

Do Cannes letos dorazí také herec Sylvester Stallone, který přijede uvést pátý díl Ramba nazvaný Last Blood, nebo zpěvák Elton John, který se přijede podívat na projekci snímku Rocketman režiséra Dextera Fletchera, ve kterém jej ztvárnil britský herec Taron Egerton.

Cenu za celoživotní přínos kinematografii letos převezme třiaosmdesátiletý francouzský herec Alain Delon.

Festival potrvá do 25. května a zakončovat ho bude snímek Erica Toledana a Oliviera Nakacheho nazvaný Hors Normes, ve kterém si jednu z hlavních rolí zahrál herec Vincent Cassel.

připravila: Dagmar Šimková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast