Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cenu za celoživotní přínos si z Anifilmu odváží Zdenka Deitchová

Cena za celoživotní přínos animovanému filmu byla na slavnostním zahájení letošního Anifilmu udělena paní Zdence Deitchové, která se po mnoho desetiletí věnovala animovanému filmu ve studiu Bratři v triku jako vedoucí výroby a později produkční. Spolupracovala s Jiřím Trnkou, Adolfem Bornem, Jiřím Brdečkou, Zdeňkem Milerem, Zdeňkem Smetanou, Václavem Bedřichem a především se svým životním partnerem Genem Deitchem. Podílela se na tvorbě více než tisíce animovaných filmů.

Zdenka Deitchová přebírá Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu (foto: Eva Kořínková)

Do studia Bratři v triku nastoupila Zdenka Deitchová v roce jeho založení (1945) a opustila jej až v roce 2006. „Začínala jsem od píky. Tři roky konturování, to je překreslování na folii, pak fázování. Pak jsem byla asistentkou vedoucího skupiny animátorů pro fázaře, posléze asistentka pro animátory. První mojí samostatnou produkcí byl až film Proč UNESCO pana Jiřího Trnky. To bylo v roce 1958.“

Gene Deitch se Zdenkou Deitchovou

Díky jejímu nadšení, píli a houževnatosti, které provázely její profesní dránu, vznikly stovky filmových prací pro kina a televizi. Byl to třeba Oscarem oceněný Munro, Bartakiáda, Obři nebo Úděl. Její kariéra je spjata zejména s legendárními seriály jako Krtkova dobrodružství, Maxipes Fík či O makové panence. Díky americkým zakázkám ale také generace dětí mohly sledovat příběhy Pepka námořníka nebo Toma a Jerryho.

-red-
foto: Eva Kořínková © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast