Čertí brko má výraznou vizuální podobu – Jak vznikaly kostýmy (video)

Novou českou pohádku uvede na festivalu ve Zlíně v neděli dopoledne kostýmní výtvarnice Andrea Králová. V hlavních rolích filmu Marka Najbrta se představí Judit Bárdos, Jan Cina a Ondřej Vetchý„Nechtěli jsme jít cestou prvoplánového českého čerta s kudrnatými vlasy a kožešinovou vestičkou,“ říká Andrea Králová. „Takže naši čerti mají  rohy, mají vesty, ale přece jenom trochu jiné, než na jaké je dětský divák zvyklý.“ Podívejte se na dvě videa k filmu. Jedno se věnuje kostýmům obecně a druhé přímo čertovským postavám.

Andrea Králová také ví, že kostým je nedílnou součástí celého vyznění pohádky. „Samozřejmě, kostým funguje jinak na ramínku a jinak ve vybrané lokaci. Když jsme točili záběry s Ondřejem Vetchým jako Luciferem v kaolínovém dole v Nevřeni, kde máte opravdu pocit jakéhosi pekelného chrámu, tak najednou z toho kostýmu s korunou, pláštěm a v kombinaci s pekelným trůnem šla skoro nadpřirozená síla, a z toho jsem měla radost,“ vzpomíná Andrea Králová.

Na jedné z pekelných poboček  u města Pytlov přestane fungovat čertí brko, který zapisuje lidské hříchy. Lucifer vyšle s novým čertím brkem do světa trochu zmateného čerta Bonifáce.  Místní šejdíř mu ale kouzelné brko ukradne, a tím se spustí řetěz nešťastných událostí. Je na Bonifácovi, aby osvobodil Pytlov, zachránil peklo i získal srdce krásné Markétky.

V dalších rolích se objeví Marián Geišberg jako Markétčin otec, jako pytlovští vykukové Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Jiří Maryško, obyvateli Pytlova se rovněž stanou Marek Daniel a Jana Plodková či Michal Dalecký, v pekle budou naopak úřadovat Václav Kopta, Lukáš Latiňák nebo Jakub Žáček.

Čertí brko na Zlín Film Festival

NE | 26.05 | 10:00 | GOLDEN APPLE CINEMA 1
ST | 29.05 | 15:10 | GOLDEN APPLE CINEMA 2


foto/video: Punk Film, Falcon © 2018