ELBE DOCK představí řadu debutů z Česka a střední Evropy, udělí i Cenu Pavla Kouteckého

Už podruhé se v Ústí nad Labem koná festival ELBE DOCK jehož součástí je i udílení prestižní Ceny Pavla Kouteckého. Letos chce dát festival šanci debutujícím filmařům ze střední Evropy, a to hned ve třech soutěžních kategoriích. Témata nominovaných snímků ukazují absurdnost ve všech smyslech slova. Ať už jde o bizarnost přístupu k migrační otázce, nesmyslnost válečného konfliktu nebo paradox divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

Nový pohled na věc. Přesně ten mají začínající umělci, kteří budou usilovat o získání ceny hned ve třech soutěžních kategoriích. Festival přichází s úplnou novinkou. Třemi soutěžními sekcemi věnovanými dokumentárním debutům. Poprvé za 13 let tak bude Cena Pavla Kouteckého udělena začínajícím tvůrcům v kategorii celovečerního a krátkometrážního debutu. Tyto dvě kategorie jsou navíc doplněny o zcela novou soutěžní sekci – Cena ELBE DOCK pro středoevropský celovečerní dokumentární debut.

“Tento rok se zdá být silným debutantským ročníkem. Ať už ve středoevropské soutěži, kde jsou v podstatě jen filmy, které zaznamenaly výrazný mezinárodní úspěch na světových festivalech nebo v případě českých zástupců filmy představující řadu originálních témat často překračujících hranice České republiky,” říká ředitel festivalu Filip Kršiak.

Absurdnost kolem nás. Přesně to reflektuje pětice nominovaných snímků na 13. Cenu Pavla Kouteckého. Bizarnost vzniku nové politické strany a jejího přístupu k migrační otázce, to jsou Budovatelé říše. Dokument V Mosulu, který ukazuje syrové záběry podávající pravdivý obraz o bezútěšnosti a nesmyslnosti válečného konfliktu. Paradox divoké skateboardové jízdy za svobodou uprostřed šedi komunismu ve filmu King Skate. Central Bus Station odhalující kontrast luxusního prostředí nákupního centra s lidmi z okraje společnosti sídlícími na autobusovém nádraží. Vienna Calling a jeho absurdita excentrického putování ve snaze dostat se zpátky tam, odkud jsme vyrazili.

O Cenu Pavla Kouteckého pro český krátkometrážní dokumentární debut bude soutěžit 5 snímků: Spolu sami; Na okraji; FAMU: Nová začátek; Já, plameňáknevím, kaluže. Autoři, studenti FAMU, jdou ve svých filmech až na dřeň tématům smrti blízké osoby, neschopnosti bránit svoji tvorbu i prozkoumání teorie o ploché Zemi.

Cenu ELBE DOCK bude mít šanci získat jeden z osmi nominovaných snímků. Festival nabídne například snímek Za hranicemi možností, který nabízí pohled do nekompromisního zákulisí moderní gymnastiky nebo film V zajetí odkrývající pravdu o moderním otroctví.
Vyhlášení všech tří soutěžních kategorií proběhne v sobotu 1. června, a to během slavnostního zakončení v  Činoherním studiu.

Spolu sami

Festival otevře téma exekucí velkou panelovou diskuzí, ve které účastníci proberou příčiny jejich vzniku a co se dá v takové situaci dělat. „V rámci doprovodného programu se věnujeme i velmi aktuálnímu celospolečenskému tématu exekucí. Nechtěli jsme se však svézt na mediální vlně bezvýchodných příběhů, ale spíš diskutovat nebo spekulovat o možných řešeních a zároveň hledat způsoby, jak s problémem pracovat nejen na úrovni dat a faktů, ale třeba i umělecky, pocitově a symbolicky. Kromě diskuzí a workshopů je tak součástí programu i řada netradičně pojatých projektů a aktivit, které fungují spíš metaforicky a v něčem možná jdou i proti tomu, jak se o exekucích běžně mluví,” vysvětluje dramaturgyně doprovodného programu Noemi Purkrábková.

Návštěvníci I. ročníku festivalu Elbe Dock

Přesah do umění nabídne symbolické Pozdní vynášení dluhové tísně, do jehož průvodu se může zapojit každý. Po celou dobu festivalu bude v prostoru kina Hraničář vytvořen Safe space, “kde si návštěvníci odpočinou na anti-exekučních polštářích, které je příjemně obejmou, a snad jim umožní na chvíli i zapomenout na starosti,” dodává dramaturg Jiří Sirůček

Festival ELBE DOCK bude spolupracovat i se studenty. Společně s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně nabídne velký studentský program na téma fiktivních dokumentů. Studenti si v průběhu workshopů vyzkouší manipulovat obrazem a zkusí si založit fiktivní start up. O situaci německého dokumentárního filmu bude vyprávět odborník Christian Hissnauer, který se dlouhodobě zabývá mockumentárním filmem. Jeho přednáška bude reflektovat i mockumenty, které účastníci ELBE DOCK mohou na festivalu vidět: Fraktus o fiktivní kapele chystající svůj velký comeback a Spiknutí: Měsíc odhalující všechny vrstvy německé povahy, která by se ráda dostala až na samotný Měsíc.

Před Fakultou umění a designu bude navíc vytvořeno letní kino, kde proběhnou projekce filmů FC Roma, Poslední autoportrét a Kibera: Příběh slumu.

Hudební části festivalu se v rámci projektu FILM INN MUSIC, který představuje hudebníky z oblasti dokumentární hudby, ujme performerská skupina I Love 69 Popgejů, projekt Pavla Pernického a Jakuba Adamce, a festival přivítá i hudebního skladatele Jonatána Pastirčáka, který představí nový klubový projekt Isama Zing.

Program naleznete na www.elbedock.cz

-red-
foto/video: Totalfilm, Elbe Dock © 2019