Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Hobbs a Shaw: Do kin míří dva hláškující soupeři z Rychle a zběsile

8 filmů a 5 miliard dolarů. To je bilance veleúspěšné filmové franšízy Rychle a zběsile. Populární série vyniká zejména obřími akčními scénami, přehlídkou neskutečných automobilových šperků a drsnými hrdiny. Do kin teď míří první samostatný film s Dwaynem Johnsonem a Jasonem Stathamem, který stojí mimo hlavní akční sérii. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw představuje dva výrazné hrdiny: Lukea Hobbse (Johnson) a Deckarda Shawa (Statham). Film režíruje David Leitch (Deadpool 2, Atomic Blonde).

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (foto: CinemArt)

Oba pánové se poprvé potkali v 7. díle filmové série a od té doby si vyměňují kousavé poznámky i pohledy. Byla to tak pro tvůrce skvělá výchozí situace pro samostatný příběh.
Johnsonův suverénní a drzý Hobbs se poprvé objevil v Rychle a zběsile 5 v roce 2011 jako houževnatý agent DSS pověřený dopadením Doma (Vin Diesel), Briana (Paul Walker) a Mii (Jordana Brewster) a byl velmi dynamickým soupeřem. Bylo samozřejmě jasné, že Hobbs se nakonec stane nečekaným spojencem týmu ze všech čtyř filmů, ale o jeho osobním životě toho bylo odhaleno jen velmi málo. V Rychle a zběsile 7 se ukázalo, že Hobbs má malou dceru Samanthu, což bylo první zmínka o jeho minulosti a soukromí.

A kdy se poprvé objevil Shaw? Diváci se poprvé setkali se tehdy ještě neznámou a bezejmennou postavou na konci Rychle a zběsile 6, kde vyjde najevo, že je spojen se smrtí Hana (Sung Kang) a teprve v následujícím díle se diváci dozvědí, že to byl Shaw, chladnokrevný zabiják.

Hned první scéna ukazuje Hobbsův uvolněný život v Kalifornii v kontrastu se Shawovým extravagantním životem v Londýně za použití rozděleného obrazu, aby se zdůraznilo, jak protikladní jsou oba hrdinové.
„Počáteční sekvence je vážně skvělá a je jednou z mých nejoblíbenějších z filmu“, říká Statham. „Soustředí se na to, jak moc jsou rozdílní Hobbs a Shaw, a současně se jeden druhému podobají.“ Natáčení začalo v Londýně, Statham a Johnson snadno vklouzli do svých rolí i kamarádství, a před kamerou spustili své jízlivé poznámky.

Premiéra filmu v Los Angeles

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Fyzická připravenost[/pullquote]Když se herci upisovali režisérovi Davidu Leitchovi, očekávalo se, že absolvují intenzivní fyzickou přípravu pro náročné akční scény. Fyzická výdrž, mrštnost a náročná bojová choreografie je často hodně tvrdým oříškem i pro nejtrénovanější a nejzocelenější sportovce. Statham, Johnson i další postava filmu Idris Elba jsou trénovaní sportovci a byli ve skvělé formě, Elba ovládající bojové umění Muay Thai dokonce soutěžil a vyhrál na profesionální úrovni kickboxový zápas v roce 2016.

Film bude opět přehlídkou impozantních rychlých vozů. Ve filmu se, kromě jiných, objevil vůz 2018 McLaren 720S, šestitunový MAN 464 Military Cargo Truck, Rock Crawler, odtahový vůz Peterbilt, Dodge M37 Pickup Truck, nebo motocykl 2019 Triumph Speed Triple, na kterém Brixton Lorr pronásleduje Shawa ulicemi Londýna. Tato scéna se natáčela v Glasgow, v širokých ulicích, kde se mimochodem natáčely i některé scény z Rychle a zběsile 6. Třešinkou na dortu jsou pak vozy Ford Falcon XB z roku 1976 v australské verzi se řízením na pravé straně, Camaro 1968, nebo Chevy 122S Volvo z roku 1963 a motocykly 2012 Confederate X132 či speciálně upravený Harley Davidson.

chystáme:
♦Soutěž o komplet filmů Rychle a zběsile 1-8 na Blu-ray
♦Recenze a bonusová videa

-red-
foto/video: CinemArt © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast