Zatoulanost Félixe Maritauda (rozhovor)

Začalo to velkým úspěchem snímku Robina Campilla 120 BPM, nová generace francouzských herců prolomila vlny a začala se aktivně hlásit k LGBTQ komunitě. Felix Maritaud mezi těmito novými talenty hraje prim. Hercem se původně stát nechtěl. Život se mu ale změnil od chvíle, kdy zmíněný snímek v roce 2017 získal Zlatou palmu v Cannes. Ve čtvrtek 18. července vstupuje do českých kin nový francouzský debut Camilla Vidala-Naqueta Zatoulaný. Vypráví příběh Léa, dvaadvacetiletého gaye, který se prodává, aby přežil. Félixovi tahle role změnila život. Nabízíme vám rozhovor, který vznikl bezprostředně po francouzské premiéře filmu. 

Zatoulaný – Félix Maritaud

Jakou nejpunkovější nebo nejdivočejší věc jste v životě udělal?

Řekl bych, že za takovou věc se dá považovat několik posledních let mého života. Opustil jsem kompletně všechno. Utekl jsem z materiálního pohodlí, abych se vrhnul do reálného světa. Mluvím tak o letech 2012, 2014…

To mi připomíná závěrečnou scénu ze Zatoulaného, kde se Léo taky rozhodne opustit svou „komfortní zónu“…

Ano. Ale rozdíl mezi Léem a mnou je v tom, že on se před těmi všemi kulturami a normami společnosti chrání…

Tahle role vám totálně změnila život. Jaký byl ten nejintenzivnější zážitek při práci na ní?

Máte pravdu, práce na tomhle filmu mi naprosto změnila život. Když jsem snímek viděl poprvé, překvapilo mě, jak jsem byl schopen sám sebe do role implementovat tak, aby moje postava opravdu ožila. S tím mi pomohl především režisér Camille Vidal-Naquet. Léem jsem dokázal být jenom proto, že mě právě on dokázal nasměrovat.

Snímek pojednává o sexu, ale taky o lásce. Vaše postava po ní bolestně touží i přesto, že je prostitutem… Takže sex a láska k sobě patří?

Když jste gay v jedenadvacátém století, myslím, že dokážete velice rychle pochopit, že sex a láska jsou dvě rozdílné věci. V tomhle snímku se hlavnímu hrdinovi bohužel nedaří dosáhnout lásky, po které touží a kterou by mu jeho zaměstnání dovolovalo.

Mnoho médií o vás mluví jako o novém francouzském queer herci. Myslíte, že je to i díky snímku 120 BPM?

Myslím, že daleko větší zásluhy má na celé věci film Neznámý od jezera (rež. Alain Guiraudie, pozn. red.), které ve Francii do hry LGBTQ snímky vrátilo. Počínaje filmem 120BPM tak už každý očekával, že kterýkoliv gay snímek v sobě bude mít i nějakou politické poselství. V Zatoulaném ale nic takového nenajdete. Je to „jen“ příběh kluka, který si na živobytí snaží vydělat sexem. Necítím se být nějakým queer ambasadorem na poli francouzského filmového průmyslu ani přesto, že jsem za jeden rok natočil čtyři gay snímky. Pro mě je to asi ve stejném módu jako když si dám každé ráno kávu. Je to můj život, moje já. Určitě ale nechci setrvávat jenom ve škatulce LGBTQ film. To by mě nudilo a myslím, že i ostatní.

Félix Maritaud (foto: archiv)

Co na snímek říkají vaši přátelé a rodina?

Mám to štěstí, že jsem obklopen lidmi, kteří respektují umění a rozumí mým představám. Na všechny udělal dojem a v dobrém smyslu slova je překvapil. Nejsou to ale lidi z branže, takže se zase tak úplně nestarají o to, jak to u filmu chodí. Svorně mi ale přejí to nejlepší, a jestli svůj úspěch a radost vidím v tomhle, pak se radují se mnou.

Po takové roli, jakou jste měl v Zatoulaném, už asi zvládnete cokoliv? (smích)

Ano, teď už můžu dělat všechno… (úsměv)

Jedna věc mi ještě nedá spát – ta vaše tetování. Kolik jich vlastně máte?

Nevím, možná tak padesát…

Jediná distribuce queer filmů v ČR

Queer Kino je distribuční značkou filmového festivalu Mezipatra, která od července 2019 zajišťuje distribuci zahraničních filmů s LGBTQ+ tématikou do českých kin.

-red-
zdroj: Pairs Project