Aňa Geislerová jako Božena Němcová v nové televizní minisérii

Česká televize začala natáčet novou televizní minisérii o Barboře a Josefovi Němcových. Hlavní roli významné české spisovatelky ztvární herečka Aňa Geislerová. První klapka padla v Novém Městě nad Metují. Filmaři se tento týden přesunou do Opočna, následně do Prahy a později zavítají třeba i na Slovensko. Mladší podobu Boženy ztvární Anna Kameníková.

Aňa Geislerová jako Božena Němcová

„Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava a to se nezměnilo. Stejně jako každá silná osobnost budila i ona protichůdné emoce. My se jich nebojíme,“ popisuje minisérii představitelka Němcové, herečka Aňa Geislerová. „Není to žádný strnulý portrét velké spisovatelky. Její osud je bolestný, těžký i plný vášně. To všechno je příběh velkého srdce a výjimečné ženy.“

Anna Kameníková (foto: ČT)

Boženu Němcovou, vlastním jménem Barboru, ztvární v obrazech z první poloviny života herečka Anna Kameníková, podle které se Němcová měnila nejen s každou ztracenou láskou, ale zejména, když začala psát: „Můj vztah k ní se hodně prohloubil. Za poslední půlrok jsem nečetla nic jiného než knížky o Boženě nebo od Boženy. Pohltila mě a nadchla,“ dodává s úsměvem Anna Kameníková.

Domácnost Boženy Němcové (foto: ČT)

Do studia práce autorky románu Babička a lidových pohádek Princ Bajaja nebo Sůl nad zlato se pustila i Aňa Geislerová: „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se asi před dvěma měsíci chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, teď jsem se díky natáčení dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost.“

Božena Němcová na obraze Josefa Hellicha

Příběh o touze po svobodě vniká na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové v režii Lenky Wimmerové a v produkci tvůrčí skupiny Michala Reitlera.

V dalších rolích se představí Jan Hájek jako Josef Němec, Vladimír Javorský, Klára Melíšková, Linda Rybová, Lucie Žáčková nebo Vladimír Škultéty,  tentokrát v roli Karla Jaromíra Erbena.

-red-
foto: Česká televize © 2019
zdroj: Karolína Blinková, ČT