Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ondřej Trojan začal s bratrem Ivanem natáčet Bouráka

V pondělí začala v severočeském Varnsdorfu hlavní část natáčení černé hudební komedie Bourák. Ve stylizovaném příběhu padesátníka, který odmítá dospět a řešit cokoli jiného, než svůj účes, špičaté boty, rock’n roll a opráskaný Cadillac, režíruje Ondřej Trojan poprvé v hlavní roli svého bratra Ivana. Film vzniká podle scénáře osvědčeného Petra Jarchovského, který napsal pro režiséra Želary i Občanský průkaz.

Bourák (foto: Total Help Art)

Děj filmu se odehrává v Šlukdorfu na severu Čech, v imaginárním městě, jehož jméno si režisér vymyslel, a které vzniklo spojením lokací převážně ve Varnsdorfu, Rumburku, Šluknově, Krásné Lípě a blízkém okolí.

A hned první natáčecí den patřil Bourákovi v podání Ivana Trojana. Točily se scény na vrakovišti, kterému vládne správce Zlaťák.
„Hraju chlapíka, který opravuje auta a já jsem jen jednou vyměnil pneumatiku, to je jediný, co jsem kdy na autě udělal. Chlapíka, který dokonale tancuje rock n´ roll, a já jsem v životě netancoval a navíc jsem „arytmik“…vůbec nechytám rytmus. Z toho je jasné, že pro roli Bouráka mám všechny potřebné dispozice, z čehož logicky vyplývá, že se na tu roli moc těším,“ přiblížil své pocity z nové role Ivan Trojan v maskérně před první klapkou, když mu maskéři tvořili na hlavě rokenrolového emana a kostymérky ladily kostým ve stylu Jamese Deana po zenitu. „Ondřej jako starší bratr měl už v dětství tendenci mě lehce ponižovat a ubližovat mi, takže si myslím, že si řekl, že se k tomu na starý kolena vrátí a bude mě trýznit tímhle způsobem,“ vysvětlil, proč si myslí, že Ondřej Trojan nabídl roli Bouráka právě jemu.

Bourák (foto: Total Help Art)

Sám režisér má pro obsazení hlavní mužské role méně trýznivé vysvětlení: Ono se to nabízelo a zároveň jsem si říkal, jestli pro někoho bude protiúkol hrát burana, teda Bouráka, tak je to Ivan. Ideální, jak vyhodit herce ze zajetých kolejí, je, dát jim roli, kterou buď nikdy před tím nehráli, nebo jim ta figura není vůbec ničím vlastní a nemůžou čerpat sami ze sebe. To je většinou rozebere na šroubky a musí se pak zpátky složit do té postavy. Je to hodně vzrušující a ověřil jsem si to už několikrát, že to funguje.“

Bourák (foto: Total Help Art)

V dalších rolích uvidí diváci herce známé z Trojanových předchozích filmů i nové tváře. Kristýnu Bokovou, Jiřího Macháčka, Petru Nesvačilovou, Kateřinu Winterovou, Jaromíra Dulavu, Kryštofa Hádka nebo Veroniku Markovou. Ve filmu se objeví také slovenští herci Andy Hajdu, Petra Polnišová, Milan Ondřík a další. Zajímavostí bude obsazení výtvarníka Aleše Najbrta či sochaře Jaroslava Róny. Zpěváky Bourákovy oblíbené kapely budou Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Tonya Graves (Monkey Business) a Žofie Dařbujánová (Mydy Rabycad). Autorskou hudbu ve stylu rockabilly skládá a produkuje pro film Roman Holý (Monkey Business, J.A.R., G Point Hunters).

Vždycky fandím lidem, kteří jsou na periferii společnosti, takzvaným lůzrům. Tyhle existence jsou mi sympatické, protože jejich boj o živobytí je docela drsný a docela těžký. V jejich situaci se dá na svůj úděl rezignovat a přežívat na nějakých dávkách, nebo se pokoušet bojovat a i s těmi blbě rozdanými kartami něco se svým životem udělat. A Bourákova dcera Kamila nechce žít na podpoře, ona s těmi blbě rozdanými kartami bojuje a vybojuje si svůj plnohodnotný život. A v tom je poselství filmu, že člověk nemá svůj život vzdávat a vždycky si má jít za svým snem,“ shrnuje režisér a producent Bouráka Ondřej Trojan.

Producentem filmu je Ondřej Trojan a Total HelpArt T.H.A. Koproducenty jsou Česká televize a PubRes. Vznik filmu podpořil Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond.

-red-
foto: Total Help Art © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast