V polské Gdyni odstartoval novinkou Agnieszky Holland Festival polských filmů

V přímořské Gdyni začala jedna z nejdůležitějších filmových událostí v Polsku. Až do soboty 21. září bude toto přístavní město dějištěm 44. ročníku Festivalu polských hraných filmů. Akce má statut národní přehlídky a od svého vzniku v roce 1974 prošla řadou turbulentních změn. Za čtyři dekády své existence ale neztratila pověst místa, kde se s nadšením setkávají zkušení polští režiséři a herci s mladými vycházejícími talenty a svými diváky. Zahajovacím filmem je snímek Mr. Jones režisérky Agnieszky Holland natočený v polsko-ukrajinsko-britské koprodukci.

Mr. Jones (zahajovací film A. Holland)

Festival polských hraných filmů je soutěžní přehlídkou. Kromě Platinových lvů se tedy budou udílet také lvi Zlatí a Stříbrní. V hlavní soutěži je letos uvedeno 19 snímků, o nich bude rozhodovat mezinárodní odborná porota, jež bude udílet také individuální ocenění jednotlivým filmovým profesím. Třináct soutěžních filmů bude ve Gdyni uvedeno v polské premiéře. V druhé soutěžní sekci bude promítána sedmadvacítka krátkých filmů, jejichž autory jsou převážně studenti filmových škol, Studio Munka a další nezávislá studia.
I mimo soutěž ale bude k vidění řada filmových skvostů. Oblíbenou sekcí je například Polonica, jež představuje mezinárodní koprodukce s výraznou účastí polských filmařů. 44. ročník festivalu také připomene 80. výročí začátku 2.světové války nebo výrazná díla letos zesnulých filmařů. Chybět nebude také sekce věnovaná filmům, jež jsou poctou Gdyni, která festival hostí od roku 1986.

Cena Gdyňského festivalu (foto: A. Bobrowska)

„Před námi je 44. ročník festivalu. Stejně jako v minulých letech se snažíme prostřednictvím jeho programu nalézt odpověď na otázku, jak na tom po intelektuální a umělecké stránce polská kinematografie vlastně je. Letošní kolekce filmů nám blíže ukazuje, jaká poselství s námi jejich tvůrci chtěli sdílet. Prostřednictvím svých snímků nám poodhalí, jaké jsou jejich inspirační zdroje, proti čemu se vymezují a jak nazírají na současnou situaci i na to, co z naší minulosti je pro ně klíčové,“ říká programový ředitel Wojciech Marczewski.

Na festivalu uvedou své filmy mj. českému publiku známí režiséři jako Agnieszka Holland, Kinga Debska, Janusz Majewski či Krzysztof Zanussi, který ve Gdyni převezme ocenění za celoživotní dílo. Platinové lvy (ano, polské ocenění na rozdíl od toho našeho českého zahrnuje sošku hned se dvěma králi zvířat) v minulosti získal třeba Roman Polanski či Andrzej Wajda.

Agnieszka Holland na place filmu Mr. Jones

Zahajovací film Mr. Jones (Obywatel Jones) režisérky Agnieszky Holland sleduje mladého novináře Garetha Jonese, který se do Moskvy vypraví na rozhovor se Stalinem, aby získal podklad pro článek o modernizaci Sovětského svazu. Po seznámení s britskou novinářkou Adou Brooks se ale dozvídá o trochu jiné pravdě o stalinistickém Rusku. Zaslechne o hladomoru na Ukrajině, kam se na vlastní pěst vydá…

Festival v Gdyni uvede v polské premiéře VR instalaci Gymnasia. Temný příběh v působivé animaci diváky přenese do opuštěné školní budovy, kde se tu a tam ozvou dětské hlasy odříkávající říkanku a číhají netušená překvapení.

Každý rok dle organizátorů velmi přitahuje i sekce věnovaná nejmladším divákům. Gdyně pro děti uvede nejnovější dětské filmy ale připomene i léty prověřenou klasiku.

Polské filmy i další snímky ze středoevropského prostoru přinese v Praze od 10. října MFF 3Kino.
připravila: Vladana Drvotová, Totalfilm.cz
foto/video: 44. FPFF © 2019