Jak šel čas s Johnem Rambem? Legenda se vrací do kin

Sylvester Stallone jako válečný veterán svlečený do půli těla s šátkem na hlavě, v ruce svírající luk a šíp, či samopal, případně bazuku. To jsou obrazy, které se vybaví většině filmových diváků při zmínce jména John Rambo. Od 80. let, kdy se Rambo poprvé objevil na filmovém plátně, se tato ikonická postava nadobro zapsala do dějin popkultury. A jelikož nyní přichází do kin Rambo: Poslední krev, pátá a závěrečná kapitola této filmové série, je ten správný čas připomenout si předcházející snímky.

Rambo (foto: archiv)

Rambo v kinech prolil nepřeberné množství krve, což ovšem zdaleka nebyl záměr původního snímku. Rambo: První krev (1982) je adaptací románu Davida Morrella a stejně jako předloha je, i přes občasné násilí, svým způsobem meditací o životě veteránů z války ve Vietnamu. V originálním snímku této série se Rambo snaží vyrovnat s posttraumatickou stresovou poruchou způsobenou právě hrůzami války a film dává jasně najevo, že kdyby to bylo jen trochu možné, Rambo by se násilí zřekl úplně.

Rambo (foto: archiv)

Druhé a třetí pokračování se však zaměřilo z mnohem větší míry na Stallonovy svaly, zbraně a akci, čímž tak utvrdilo Rambův popkulturní status a de facto z něj vytvořilo prototypického akčního hrdinu. Jelikož sám Stallone nebyl spokojen s kvalitou třetího (a tehdy závěrečného) snímku série, rozhodl se po 20 letech vrátit a natočit ještě jednu část, která by dojem ze třetí části vylepšila. Letos se Stallone vrací již skutečně naposledy jako Rambo ve filmu s názvem, který nejenže odkazuje k původnímu snímku, ale dává zcela jasně najevo, že krev, která proteče, bude skutečně poslední.

Rambo: První krev (1982)

Rambo I. (foto: archiv)

Původní snímek, který vše odstartoval, zůstává do dnešního dne nepřekonán. Nabízí totiž nejsilnější dějovou linku, která sleduje osudy Ramba, jenž se snaží vyrovnat se vzpomínkami na válku. Kvůli neshodám s šerifem v jednom americkém maloměstě je Rambo zatčen. Tvrdší zacházení na policejní stanici mu připomene doby, kdy byl mučen ve Vietnamu, a proto uprchne. Zbytek filmu pak tvoří hon na kočku a myš mezi policií a Rambem.
Paradoxem je, že ze všech filmů o Rambovi, je to právě ten první, který nejvíce vybočuje. Krom propracované zápletky se liší především přístupem k násilí. V celém snímku Rambo zabije jen jednoho člověka a to ještě omylem. V dalších dílech jsou ztráty na životech o poznání četnější a fungují skoro až jako hnací síla celé akce.

Rambo II (1985)

Rambo II (foto: aachiv)

Právě druhý díl Ramba dal světu ikonickou podobu tohoto akčního hrdiny – se svaly rovnajícími se antickým bohům, s šátkem na čele a zbraní v ruce. Je to taktéž tento snímek, který změnil trajektorii Ramba k akčnější a krvavější zábavě. V tomto díle je Rambo vyslán zpět do Vietnamu, aby vystopoval zajatce války, kteří zde i léta po jejím oficiálním ukončení, stále existují. Co se akčních sekvencí týče, v druhém pokračování je všechno větší a bombastičtější, což evidentně rezonovalo v divácích, jelikož film vydělal více než dvakrát tolik co původní snímek.

Rambo III (1988)

Rambo III (foto: archiv)

Obrovský úspěch druhého pokračování samozřejmě vyústil v třetí kapitolu. A protože se osvědčilo vsadit na akci, tvůrci se rozhodli pokračovat v tomto trendu a posunout ho ještě o něco dál. Pokud byl tedy druhý díl větší, třetí je pak přímo masivní. Akce tu sice dosahuje obřích rozměrů, zápletka by ovšem nemohla být jednodušší a funguje de facto jen jako zástěrka pro to, aby Rambo mohl rozpoutat chaos. Rambova mentora plukovníka Trautmana zajmou sovětské ozbrojené síly, přičemž jedinou možnou záchranu představuje samozřejmě Rambo. I přes úctyhodnou epickou akci však třetí eskapáda Ramba zůstává tím nejslabším článkem celé série.

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

Rambo: Do pekla a zpět (foto: archiv)

Po „závěrečné“ třetí kapitole se Rambo na dlouhých 20 let vytratil z kin, nicméně Sylvester Stallone byl tak nespokojený s její podobou, až se rozhodl vrátit a nové dobrodružství nesmrtelného Ramba rovnou i napsat a zrežírovat. Ramba nacházíme v Thajsku, kde se sice živí lovem hadů, ale zároveň si ho najme skupina křesťanských misionářů, aby je propašoval do Barmy. Rambo: Do pekla a zpět je zatím nejtemnějším a nejkrvavějším článkem této série.

Rambo: Poslední krev (2019)

Jak se podle traileru Poslední krve zdá, post nejnásilnějšího snímku o Rambovi možná převezme právě tato poslední kapitola. 73letý Sylvester Stallone se naposled převtělí do své legendární role a uzavře tak své téměř 40leté putování. Rambo se v mezičase usadil na ranči v Arizoně, kde má konečně nakročeno k zaslouženému klidu a smíření se svým životem. Tuto vysněnou idylu mu však zhatí mexická mafie, když unese dceru jeho dávného přítele. S touto žánr definující ikonou se můžete v kinech rozloučit již od tohoto čtvrtka 19. září.

připravil: Pavel Bárta
foto/video: Bontonfilm, archiv © 2019