Bacurau: Film, který umí ve všech ohledech překvapit

Brazilsko – francouzský snímek Bacurau napsala a natočila brazilská filmařská dvojice Juliano Dornelles a Kleber Mendonça Filho (Aquarius, Zvuky od sousedů). Jejich práce byla mimo jiné oceněna také na festivalu v Cannes Cenou poroty. V Praze mají diváci jedinečnou šanci tento překvapivý snímek vidět na blížícím se festivalu Kino Brasil ve dvou termínech. Nenechte si ho ujít.

Bacurau (foto: CinemaScopio/SBS)

Příběh vypráví na samém začátku celkem nenápadně a zdánlivě nesourodě o jedné vesničce uprostřed brazilské pouště jménem Bacurau. Na ceduli pod názvem vesnice stojí nápis: Když už přijdeš, přijď v pokoji. Brazilka Teresa (Bárbara Colen) se do této rodné vesnice vrací po smrti babičky. Tehdy se divákovi dostává téměř etnografické sondy, kdy sleduje semknutost jejích obyvatel, napojení na přírodu a sounáležitost s minulostí.

Filmařská kreativita autorské dvojice, kterou ve snímku představí, je výjimečná. Snímek kombinuje prvky westernu, sci-fi, hororu, dystopie tak chytře, že ani více jak dvouhodinová stopáž nebolí a divák hltá každou další scénu. Prostor dostanou i drobečky humoru, který by snad divák z principu v takovém snímku ani nečekal.

(foto: CinemaScopio/SBS)

Povýšení jedné skupiny nad druhou, pocit práva a příchuť násilí – ani jedno se v téhle vesničce uprostřed brazilské pouště nevyplácí uplatňovat. V lepším případě zůstane ignorováno, v tom druhém dojde na zásadně horší variantu. Samotní autoři zmiňují, že je bavilo pracovat na scénáři, který potom na plátně přináší do určité míry jenom kusé informace v určitý moment, a tak prostor o to víc dostává divákova mysl. A o to míň teď hodlám také odkrývat děj skrze tenhle text. Prozradím jen, že herec Udo Kier se na plátně objeví jako americký Němec, jenž vede skupinku dalších Američanů, kteří se mlsně potulují kolem vesnice.

Skvělý psychedelicky znějící soundtrack snímku vytvořili Mateus Alves a Tomaz Alves Souza. Kameramanem filmu je Pedro Sotero, jehož jméno není ve spojení s autory citováno poprvé. Pracoval i na obou snímcích zmíněných výše v textu.

Čtvrtek 31. 10. od 20.30 Bio Oko
Sobota 2. 11. od 20.30 Bio Oko
www.kinobrasil.cz

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 85%
    85
  • Herci - 80%
    80
  • Hudba - 85%
    85
  • Kamera - 78%
    78

Bacurao (2019) - Kino Brasil

Bacurao je společensko-politický snímek, který velmi inteligentně a nevšedně buduje příběh s mnoha překvapeními. Možná bude více promlouvat k Brazilcům samotným, ale nepochybuji, že stejně tak i diváci z jakékoliv části světa budou schopni porozumět tomuto originálnímu novodobému westernu.

82 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Kino Brasil, CinemaScopio/SBS © 2019