Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zběsilá jízda z šedesátek s Christianem Balem a Mattem Damonem (ukázka)

Výjimečná ukázka výdrže a odhodlání – to je legendární závod z roku 1966 na okruhu v Le Mans. Režiséru Jamesi Mangoldovi (Logan: Wolverine) bylo od začátku jasné, že tenhle příběh se nebude přizpůsobovat jemu, ale že to bude muset být on a jeho filmařský tým, kdo se bude muset přizpůsobit této jedinečné historické automobilové události. A tak vznikl film Le Mans ´66 natočený starým dobrým způsobem. Bez počítačových efektů, všechno na plátně vypadá reálně a je to cítit benzínem. Alespoň to tvrdí tvůrci a my nemáme zatím důvod jim nevěřit. Podívejte se na novou exkluzivní ukázku.

„Cítil jsem, že tenhle příběh nemůžeme stavět na počítačové simulaci. Všechno muselo být reálné, aby divák z plátna cítil, jak se auta prohánějí po závodišti a snad i cítil závan větru a lámající se sluneční světlo v odlescích pochromovaných částí závodních aut,“ komentuje svůj záměr Mangold.

Aby se povedlo dát dohromady takové množství autoveteránů, kterým se průběžně měnily poničené laky kapot a které byly zase a znovu opravovány, je tenhle snímek vlastně věnován z velké části především automechanikům, kteří neúnavně a skvěle pracovali na svých úkolech. „Sám pro sebe jsem si tenhle celý stále se opakující proces nazval Zachraňte vojína Ryana,“ vzpomíná režisér a zároveň k tomu dodává: „To byste museli zažít, co to znamená řídit dvacet čtyři hodin v kuse…“

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Batman a Bourne[/pullquote]Naštěstí pro Mangolda jsou jeho herecké hvězdy Matt Damond a Christian Bale zkušenými filmovými řidiči z dob, kdy jeden točil Bourneovy příběhy a ten druhý se proháněl městem jako Batman.
Damon hraje Carrolla Shelbyho – inženýra, kterého si najala značka Ford, aby jim navrhl závodní automobil, jež by dokázal konkurovat špičkovému Ferrari. Řidičem nově zkonstruovaného automobilu je britský závodní jezdec a také veterán z druh světové války Ken Miles – a ten zatraceně moc miluje rychlost!

„Řekněme, že Ken Miles je vlastně na plátně takový upgradeovaný Christian Bale,“ říká Mangold. „Ken miluje závodění. Nezáleží mu tolik na tom, s kým bude závodit jako na dosažení osobní dokonalosti – a neřekl bych, že by se Christianovo nastavení v osobním životě od toho Kenova nějak zásadně lišilo,“ dodává ještě režisér.

Le Mans ´66 (foto: CinemArt)

Pro postavu Shelbyho potřeboval režisér šoumena od přírody, který oplývá rysy soutěživosti. A právě tak se mu jevil Matt Damon. Skutečný Shelby se musel kvůli zdravotním potížím závodění vzdát, a posléze se realizoval jako konstruktér. Mangold Damonovu oddanost roli popisuje takto: Pro samotného Matta bylo nesmírně zajímavé rozkrývat to, jak se sám Ken Shelby viděl. Ken se totiž musel smířit s tím, jakým způsobem se jeho nástupce Carroll vypořádával s lidmi okolo sebe, jak komunikoval s novináři a také, jak nebyl schopen dělat kompromisy. Vlastně se ti dva potřebovali navzájem,“ sumarizuje tvůrce.

Tím odkrývá také podstatu příběhu z Le Mans. Vlastně v něm nakonec vůbec nejde o závod. Je to snímek o přátelství a o tom, jak může jeden člověk druhému pomoci zúročit svou odlišnost. „Právě postavy, které o takové osobní zhodnocení usilují, jsou pro mě zajímavé,“ libuje si režisér Mangold.

Ve výsledku byla tahle partička excelentních závodníků, konstruktérů, designérů a dalších lidí, kteří patřili k rodině Ferrari a rodině Fordů, prostě nenapodobitelnou skvadrou osobností, kterým šlo v zásadě o stejnou věc.

Snímek Le Mans ´66 vjede do českých kin 14. listopadu.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast