Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Poslední aristokratka – Úspěšná kniha Evžena Bočka se zhmotnila ve filmu

Ve čtvrtek 24. října vejde do kin nová česká komedie Poslední aristokratka, kterou podle stejnojmenné knihy natočil filmový hitmaker Jiří Vejdělek. Autorem knižní předlohy je kyjovský rodák Evžen Boček, který žije se svou rodinou na Státním zámku Milotice, kde je už skoro tři desítky let kastelánem. Evžen Boček knihy rád píše, ale nerad se ukazuje na veřejnosti. Není proto žádným překvapením, že svou úplně první knihu napsal pod pseudonymem. 

Deník kastelána pod pseudonymem Jan Bitner vyšel v roce 2000 v dnes již neexistujícím nakladatelství Petrov. Na rozdíl od následující Poslední aristokratky, ale tahle kniha humorná rozhodně nebyla. Popisovala strasti z osobního i pracovního života, se kterými se kastelán zámku musel prát.

Až po značně dlouhé době se zase Boček setkal v Brně s nakladatelem Martinem Reinerem, který na něm vyzvídal, zda píše něco dalšího. Boček se zdrženlivostí sobě vlastní nakonec přiznal, že ano, a byl Reinerem vyzván, aby mu rukopis poslal. Nejprve ho četla vydavatelova žena a její salvy smíchu nakladatele ubezpečovaly o tom, že Bočkův materiál je prošpikovaný výtečně vystavěnými absurdními situacemi, které nutně čtenáře vedou k neřízenému smíchu.

Filmový zámek si zahrál mimo jiné Lemberk na severu Čech

Knihu Poslední aristokratka, která se teď jako filmový příběh objeví na plátnech kin, vydalo nakladatelství Druhé město v roce 2012. Tentokrát už Bočkovi nakladatel Martin Reiner nedovolil použít jeho pseudonym. Autor tedy musel přiznat barvu. Od nakladatele si ale vymínil alespoň to, že na záložce knihy je místo jeho současné fotografie použita jeho podobizna z maturitního tabla.

První náklad této knihy vyšel v patnácti stech výtiscích. Autor byl tehdy nesvůj z toho, že šlo o tak vysoký náklad a téměř v panice nutil všechny své zaměstnance, známé i rodinu, aby si jeho knihu koupili. Nikdo tehdy nepočítal s tím, že by příběh mohl mít u čtenářů takový úspěch. Za tento první díl získal Evžen Boček také Cenu Miroslava Švandrlíka jako za nejlepší humoristický román. Bočkovy obavy tedy byly celkem zbytečné a knižní příběh si brzy začal žít svým vlastním životem.
Kniha už během šesti let od prvního vydání vyšla v několika dotiscích. Hned v roce 2013 vyšlo její pokračování Aristokratka ve varu a v roce 2016 pak třetí pokračování nazvané Aristokratka na koni. Minulý rok světlo světa spatřil zatím poslední díl nazvaný Aristokratka a vlna zločinu na zámku Kostka.

Poslední aristokratka vypráví příběh o Františku Antonínovu hraběti Kostkovi z Kostky (Hynek Čermák), který se po pádu komunistického režimu vrací na zděděný zchátralý zámek společně se svou americkou manželkou Vivien (Tatiana Dyková) a dcerou Marií (Yvona Stolařová). Na místě najdou také personál: kastelána Josefa, který se zapomněl kdesi hluboko v minulosti (Martin Pechlát), hypochondrického zahradníka (Pavel Liška) a kuchařku paní Tichou (Eliška Balzerová), která nedá dopustit na domácí ořechovku a nikdy neví, kdy má dost.
V dalších rolích filmového zpracování se můžeme těšit také na Vojtěcha Kotka, Zdeňka Piškulu, Táňu Pauhofovou, Zdenku Procházkovou, Petra Nárožného nebo Danu Syslovou.

V úterý hrajeme v soutěži o knihy s předlohou filmu, trika a tašky k filmu.

-red-
foto/video: Falcon, Evolution Films © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast