Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Festival francouzského filmu otevře komedie s Fanny Ardant

22. ročník oblíbeného Festivalu francouzského filmu odstartuje 20. listopadu. Letos bude uvedeno 50 filmů ve 155 projekcích. Organizátorům se podařilo do programu zařadit 12 předpremiérových titulů, objeví se i 10 snímků z filmového festivalu Cannes. Zahajovacím filmem festivalu bude komedie Nicolase Bedose Tenkrát podruhé, v níž se na plátně objeví mimo jiné i francouzská hvězda první velikosti Fanny Ardant. Chytrá a zábavná love story vypráví o tom, co by se mohlo stát, kdybychom se mohli vrátit do minulosti a prožít znovu ty nejkrásnější okamžiky.  

Hlavní programovou osu tvoří už zmíněných dvanáct předpremiérových titulů, jimž vévodí výrazný snímek Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Hlavní role v tomto netradičním historickém dramatu ztvárnily Adèle Haenel a Noémie Merlant.
Dalším výrazným předpremiérovým titulem je thriller Arnauda Desplechina Slitování uvedený rovněž v hlavní soutěži v Cannes. Na programu je také nový snímek režisérky Anne Fontaine Bílá jako padlý sníh s Isabelle Huppert v hlavní roli.

Letošní předpremiérová sekce, která přináší neobvykle silné zastoupení režisérek, nabídne dále film Rebeccy Zlotowski Bezstarostná dívka uvedený v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs či erotikou prodchnuté dobové milostné drama Curiosa debutující režisérky Lou Jeunet. Festival potěší rovněž milovníky poetiky francouzského kreslíře Jean-Jacquese Sempého, slavného spoluautora Mikulášových patálií. Diváci se mohou těšit na komedii Raoul Taburin, která je filmovou adaptací stejnojmenného komiksu tohoto tvůrce.

V dramatu Vyjímeční Vincent Cassel a Reda Kateb ztvární muže, kteří své životy věnují péči a vzdělávání dětí a dospívajících s autismem. Festival přinese také obnovenou premiéru kultovního snímku klasika francouzské kinematografie Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. Vizuál letošního ročníku je inspirovaný filmem Peklo. Hlavní roli v tomto dramatu ztvárnila Romy Schneider, autorem scénáře a také jeho režisérem je klasik francouzského thrilleru HenriGeorges Clouzot, přezdívaný francouzský Hitchcock. Festival uvede dokument Clouzot a jeho Peklo zachycující neuvěřitelný talent tohoto génia, který svůj snímek nestihl dokončit.

Festival připomene jeho tvorbu českému publiku v rámci sekce Pocta: Henri-Georges Clouzot, kde bude uvedeno pět snímků, včetně jednoho ze zásadních filmů francouzské kinematografie Mzda strachu. Film byl v roce 1953 vyznamenán na MFF v Cannes Velkou cenou. Festival k předpremiérovému uvedení snímku Portrét dívky v plamenech připravil také Fokus Adèle Haenel, ve kterém připomene profilové snímky z tvorby výrazné francouzské herečky. Na programu nebudou chybět oblíbené francouzské filmy uplynulého roku v sekci Filmové hity, Večer krátkých filmů nebo i prestižní sekce Výběr české kritiky s kvalitními snímky ze světových festivalů, které soutěží o Cenu diváků TV5MONDE.

Sekce Filmové hity divákům nabídne kvalitní snímky francouzské kinematografie posledních let. Diváci si tak mohou připomenout filmy uvedené na letošním filmovém festivalu v Cannes jako je Mladý Ahmed bratří Dardennů, Bídníci režiséra Ladje Ly nebo syrový debut Zatoulaný Camilla Vidal-Naqueta. Populární francouzské komedie zastoupí svěží snímek Co jsme komu zase udělali? režiséra Philippe de Chauverona, který navazuje v příběhu a v hereckém obsazení hlavních hrdinů na úspěšný snímek Co jsme komu udělali, komedie Láska na druhý pohled režiséra Hugo Gélina, empatická komedie Neviditelné režiséra Louise-Juliena Petita nebo romantická komedie Láska bez bariér režiséra Francka Dubosca. Zastoupeny jsou také filmy pro rodiny s dětmi, dramata a hraný dokument Sólo Artemia Benkiho, který byl letos uveden na festivalu v Cannes v rámci výběru asociace nezávislých filmu ACID.

www.festivalff.cz
Festival se koná v osmi partnerských kinech: Praha – Kino 35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v Edison FilmHubu v Praze.
Vstupné na festivalové projekce činí 120 Kč.

-red-
foto/video: Festival francouzských filmů, Totalfilm.cz, Aerofilms, Pilot Film, Bioscop, Bohemia MP © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast