Festival francouzského filmu otevře komedie s Fanny Ardant

22. ročník oblíbeného Festivalu francouzského filmu odstartuje 20. listopadu. Letos bude uvedeno 50 filmů ve 155 projekcích. Organizátorům se podařilo do programu zařadit 12 předpremiérových titulů, objeví se i 10 snímků z filmového festivalu Cannes. Zahajovacím filmem festivalu bude komedie Nicolase Bedose Tenkrát podruhé, v níž se na plátně objeví mimo jiné i francouzská hvězda první velikosti Fanny Ardant. Chytrá a zábavná love story vypráví o tom, co by se mohlo stát, kdybychom se mohli vrátit do minulosti a prožít znovu ty nejkrásnější okamžiky.  

Hlavní programovou osu tvoří už zmíněných dvanáct předpremiérových titulů, jimž vévodí výrazný snímek Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Hlavní role v tomto netradičním historickém dramatu ztvárnily Adèle Haenel a Noémie Merlant.
Dalším výrazným předpremiérovým titulem je thriller Arnauda Desplechina Slitování uvedený rovněž v hlavní soutěži v Cannes. Na programu je také nový snímek režisérky Anne Fontaine Bílá jako padlý sníh s Isabelle Huppert v hlavní roli.

Letošní předpremiérová sekce, která přináší neobvykle silné zastoupení režisérek, nabídne dále film Rebeccy Zlotowski Bezstarostná dívka uvedený v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs či erotikou prodchnuté dobové milostné drama Curiosa debutující režisérky Lou Jeunet. Festival potěší rovněž milovníky poetiky francouzského kreslíře Jean-Jacquese Sempého, slavného spoluautora Mikulášových patálií. Diváci se mohou těšit na komedii Raoul Taburin, která je filmovou adaptací stejnojmenného komiksu tohoto tvůrce.

V dramatu Vyjímeční Vincent Cassel a Reda Kateb ztvární muže, kteří své životy věnují péči a vzdělávání dětí a dospívajících s autismem. Festival přinese také obnovenou premiéru kultovního snímku klasika francouzské kinematografie Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. Vizuál letošního ročníku je inspirovaný filmem Peklo. Hlavní roli v tomto dramatu ztvárnila Romy Schneider, autorem scénáře a také jeho režisérem je klasik francouzského thrilleru HenriGeorges Clouzot, přezdívaný francouzský Hitchcock. Festival uvede dokument Clouzot a jeho Peklo zachycující neuvěřitelný talent tohoto génia, který svůj snímek nestihl dokončit.

Festival připomene jeho tvorbu českému publiku v rámci sekce Pocta: Henri-Georges Clouzot, kde bude uvedeno pět snímků, včetně jednoho ze zásadních filmů francouzské kinematografie Mzda strachu. Film byl v roce 1953 vyznamenán na MFF v Cannes Velkou cenou. Festival k předpremiérovému uvedení snímku Portrét dívky v plamenech připravil také Fokus Adèle Haenel, ve kterém připomene profilové snímky z tvorby výrazné francouzské herečky. Na programu nebudou chybět oblíbené francouzské filmy uplynulého roku v sekci Filmové hity, Večer krátkých filmů nebo i prestižní sekce Výběr české kritiky s kvalitními snímky ze světových festivalů, které soutěží o Cenu diváků TV5MONDE.

Sekce Filmové hity divákům nabídne kvalitní snímky francouzské kinematografie posledních let. Diváci si tak mohou připomenout filmy uvedené na letošním filmovém festivalu v Cannes jako je Mladý Ahmed bratří Dardennů, Bídníci režiséra Ladje Ly nebo syrový debut Zatoulaný Camilla Vidal-Naqueta. Populární francouzské komedie zastoupí svěží snímek Co jsme komu zase udělali? režiséra Philippe de Chauverona, který navazuje v příběhu a v hereckém obsazení hlavních hrdinů na úspěšný snímek Co jsme komu udělali, komedie Láska na druhý pohled režiséra Hugo Gélina, empatická komedie Neviditelné režiséra Louise-Juliena Petita nebo romantická komedie Láska bez bariér režiséra Francka Dubosca. Zastoupeny jsou také filmy pro rodiny s dětmi, dramata a hraný dokument Sólo Artemia Benkiho, který byl letos uveden na festivalu v Cannes v rámci výběru asociace nezávislých filmu ACID.

www.festivalff.cz
Festival se koná v osmi partnerských kinech: Praha – Kino 35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v Edison FilmHubu v Praze.
Vstupné na festivalové projekce činí 120 Kč.

-red-
foto/video: Festival francouzských filmů, Totalfilm.cz, Aerofilms, Pilot Film, Bioscop, Bohemia MP © 2019