Před 50 lety odešel legendární Jiří Trnka, do kin vešel dokument o něm i jeho filmech

Předposlední den roku uplyne už 50 let od smrti jednoho z českých nejvšestrannějších umělců, kterým byl Jiří Trnka. Do kin proto už nyní vstupuje filmový dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel, který vznikal v česko-francouzské koprodukci.

Jiří Trnka (foto: NFA)

Režisérem snímku je Francouz Joël Farges, který se do Trnkových filmů zamiloval jako malý kluk. Při pátrání po Trnkovi mu pomáhá Tereza Brdečková, jejíž otec Jiří Brdečka byl Trnkovým dobrým přítelem a také scenáristou. Společně pátrají po Trnkově osudu. Farges se dokonce chystal za Trnkou do Československa vycestovat, aby s ním udělal rozhovor, ale už to bohužel nestihl. Zato si v sobě nosil nezapomenutelnou vzpomínku na Trnkova Bajaju.

Nadaný plzeňský rodák Trnka byl snivý hravec s pevnou vůlí a odhodláním, velký dříč s obrovskou fantazií a schopností vkládat do své práce méně či více poetické symboly. Za 20 let svého života natočil 22 filmů, ilustroval stovky knih, maloval obrazy, vyráběl loutky, vytvářel scénografie pro pražská divadla.
Dokument vypráví také o rodinné konstelaci doma u Trnkových přes zásadní setkání mladého Jiřího s Josefem Skupou a o jeho následném přijetí na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Dotýká se pak jeho nesnadných začátků v hlavním městě a pokračuje až k dobám slavného studia Bratři v triku, jehož animované filmy slavily také úspěchy všude po světě. Odtud už je to jenom malý krůček k loutkovému filmu, kterému se Jiří Trnka věnoval nejraději.

Záběr z filmu Pérák

V dokumentu promlouvají kromě režiséra snímku a Brdečkové také potomci Jiřího Trnky nebo třeba Edgar Dutka. Použity jsou nejrůznější archivní záběry, fotografie a také komentáře především Jana Wericha, který patřil k jeho dobrým přátelům. Společně dokonce přebírali ocenění Národní umělec.
Chvílemi až dojemný a informacemi nabitý dokument přináší ucelený pohled na Trnku a jeho práci a neopomíná se zabývat ani jeho politickým přesvědčením.

Jiří Trnka si chtěl hrát, a tak si hrál celý svůj život, jak v dokumentu sám říká. Nebyl to ale bohužel život dlouhý. Zemřel v pouhých 57 letech. I když jsou možná jeho snímky pro dnešní děti pomalé a mají třeba i komplikovanější strukturu, jsou plné krásy a stále stejně dokážou podněcovat bohatou představivost.

Jiří Trnka: Nalezený přítel

Ještě jedno důležité výročí se letos slaví ve spojení s Jiřím Trnkou. Uběhlo totiž 70 let od premiéry jeho loutkového klenotu Císařův slavík, který vytvořil společně s Milošem Makovcem. Film vznikl jako adaptace pohádky Hanse Christiana Andersena. Vypráví o chlapci, který je úzkostlivě hlídán. K narozeninám dostane mechanickou hračku slavíka a když onemocní obklopí ho vlastní svět fantazie.

Císařův slavík (foto: Národní filmový archiv)

Císařův slavík je po Modrém tygrovi Petra Oukropce druhým českým filmovým dílem, které se stalo součástí unikátního evropského projektu školní filmové výchovy CinEd, zpřístupňujícím evropské filmy dětem a mladým divákům ve věku od 6 do 19 let. Trnkova výjimečná filmová estetika se tu protla se skvěle zvládnutým řemeslem a díky zkušenostem z divadelní praxe dokázal legendární umělec v Císařově slavíkovi nevídaným způsobem obohatit jazyk loutkového filmu.

-red-
foto/video: CinemArt, archiv, Národní filmový archiv © 2019