Komentátor Martin Straka: Le Mans ´66 je jeden z nejlepších závodních filmů

Novinka režiséra Jamese Mangolda (Logan: Wolverine) dorazila vysokou rychlostí do českých kin. Film o legendárním závodu na okruhu Le Mans ´66 přivádí na plátna kin skutečné postavy legendárních závodníků Carrolla Shelbyho (Matt Damon), který úzce spolupracuje s temperamentním zkušebním řidičem Kenem Milesem (Christian Bale). Shelby vyvíjí revoluční vozidlo, které v roce 1966 při závodě 24 hodin Le Mans poráží zástup vozů vytvořený italskou závodní legendou Enzem Ferrarim. O filmu, okruhu Le Mans i autech jsme si povídali se známým sportovním komentátorem Martinem Strakou. Rozhovor najdete na videu.

“Tehdy v šedesátých letech byla ta auta vlastně hračky. Byly velmi jednoduché. Ale o to větší obdiv patří tehdejším závodníkům. V dnešní době je všechno mnohem bezpečnější,” srovnává tehdejší dobu s dnešní realitou Martin Straka a dodává: “Co platilo tehdy a platí i dnes? Že se jezdí naplno.”

Pro režiséra Jamese Mangolda bylo natočení tohoto příběhu velkou výzvou: „Úskalím tohoto filmu bylo, jak divákům předat tu lásku, kamarádství a energii, kterou závodníci, designéři, mechanici a celý tím sdíleli, bez toho, abychom museli spoléhat na klišé vítězství,“ dodává Mangold. „Věděl jsem, že pokud se nám podaří dostat se hluboko do každé z postav, tak vítězství nebo prohry závodů budou až druhotné po vítězství nebo prohrách jejich vlastních životů.“

Film uvedla do kin společnost CinemArt 14. listopadu.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt © 2019