První dojmy: Tenkrát podruhé – chytrý scénář a herecké legendy

Komedie nabitá hvězdami francouzského filmu jako Daniel Auteuil či Fanny Ardant měla premiéru na letošním filmovém festivalu v Cannes a včera odstartovala již 22. ročník Festivalu francouzského filmu. Tenkrát podruhé je možné v rámci festivalu zhlédnout na několika projekcích v Praze a ve všech regionech. Do české distribuce film vstupuje 2. ledna 2020.

Tenkrát podruhé (foto: Aerofilms)

Originální název La Belle Époque je sice francouzské slovní označení secese, v doslovném překladu ovšem značí krásnou éru. Tou je pro každého pochopitelně jiné období, což si dobře uvědomuje agentura Time Travellers, která je schopna za pomoci kulis, kostýmů a herců věrně replikovat jakýkoliv historický okamžik. Zatímco většina zákazníků má zájem o setkání s Ludvíkem XVI. či Hitlerem, Victor se chce vrátit zpět ve svém vlastním životě a to do dne, kdy potkal svou ženu Marienne. S Victorem se tak ocitáme ve studiem vytvořené kopii kavárny, kde se tito dva poprvé viděli, a to přesně 16. května 1974.

Tenkrát podruhé stojí především na chytrém scénáři, který místy připomene Charlieho Kaufmana a jeho revizi počátků vztahu Joela a Clementine ve Věčném svitu neposkvrněné mysli. Příběh setkání Victora a Marienne je zcela přirozeně implementován do hlavního filmového rámce, který se odehrává v současnosti. Není tak žádným způsobem uměle naroubován a působí zcela nenuceně. Fanny Ardant i Daniel Auteuil jsou dle očekávání skvostní.

Víc se dočtete v plnohodnotné recenzi 30. prosince.

Pavel Bárta
foto/video: Aerofilms © 2019

Projekce v rámci Festivalu francouzského filmu
21. 11.

19:30 Minikino Moravská Ostrava
20:00 Kino Kotva České Budějovice
23. 11.
16:15 Kino Lucerna Praha
24. 11.
20:30 Brno, Univerzitní kino Scala
25.11.
20:30 Bio Central Hradec Králové