Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Na Štědrý den ČT uvede Janákovu pohádku s Matoušem Rumlem a Markem Ebenem

Čtyři nové pohádky připravila letos Česká televize na vánoční svátky. Ta hlavní – štědrovečerní vznikla v režii Karla Janáka s Matoušem Rumlem v hlavní roli. V pohádce Princezna a půl království se po jeho boku mimo jiné objeví i Marek Eben. Postava rytíře Valeriána, učitele etikety je pro Ebena hereckým návratem na obrazovku po více jak dvaceti letech. Další premiérová pohádka Čarovný kamínek vznikla v rámci koprodukční spolupráce se Slovenskou televizí. Na obrazovce se objeví i úspěšná filmová pohádka Marka Najbrta Čertí brko. Letos opět nechybí ani originální pohádka pro sluchově postižené Kde bydlí strašidla.

Princezna a půl království začíná tam, kde většina jiných pohádek končí. Když Honza (Matouš Ruml) zabije draka, získá princeznu a půl království k tomu. Jenže princezně se obyčejný Honza nelíbí. Chová se totiž tak, jak se přirozeně chová kluk od koní. Neumí si poradit se životem na královském dvoře ani početnou soupravou příborů u slavnostní večeře. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník (král Egon), který princeznu (Eva Josefíková) napospas drakovi nechal. Princezna s ním odjíždí, ale když princezna pochopí, jaký je Egon ve skutečnosti, ještě se ráda nechá Honzou zachránit.

Čarovný kamínek (foto: ČT)

Čarovný kamínek je nová česko-slovenská pohádka v režii Kristýny Herczegové. V hlavních rolích uvidíme Zuzanu Bydžovskou, Ady Hajdu, Pavla Kříže, Kristýnu Spačovou či Jakuba Jablonského. Příběh zavede diváky do hlubokých lesů, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Tajemný čarovný kamínek dokáže spravedlivě plnit všechna přání.

Příběh Čertího brka diváky zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Hlavní role vytvořili Jan Cina a Judit Bárdosz. V roli Lucifera se představí Ondřej Vetchý.

Na obrazovce ale nebudou chybět pohádkové stálice. K těm nejzářivějším patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, oba díly pohádek Jiřího Stracha Anděl páně. Nechybí reprízy pohádek Láska rohatá, Peklo s princeznou, Čert ví proč, O zakletém králi a odvážném Martinovi, Nejlepší přítel nebo Dvanáct měsíčků. Televize se rozhodla zopakovat i jednu z nejhůře hodnocených pohádek posledních let z autorské díly Zdeňka Zelenky Kouzelník Žito. Pohádka, která vzbudila na sociálních sítích vlnu nevole měla premiéru v loňském roce.

Na obrazovce nebudou chybět ani reprízy oblíbených filmů Pelíšky (20 let od premiéry), Snowboarďáci (15 let od premiéry). V premiéře televize uvede komediální novinku Jana Pachla podle knihy Marie Poledňákové Ten. kdo tě miloval.

Po dvou letech se na obrazovky vrací koprodukční velkofilm Marie Terezie. Televize uvede novou třetí a čtvrtou epizodu. Pokračování historické minisérie má v hlavní roli opět mimo jiné Vojtěcha Kotka, představitelka panovnice ale byla vzhledem k posunu času vyměněna. Nově ji hraje rakouská herečka Stefanie Reinsperger.

Marie Terezie II (foto: Česká televize)

Nechybí ani vánoční hudební pořady. Tradičně se na obrazovce ČT v předvánočním čase objeví charitativní Adventní koncerty. Na Štědrý den televize odvysílá Vánoční galakoncert Lucie Bílé.

ČT nabídne v rámci vánočního schématu i premiéru české verze známé britské kuchařské show Peče celá země. Jde o výpravnou a laskavou soutěž dvanácto amatérských pekařů a cukrářů. Poprvé se tento pořad vysílal pod originálním názvem The Great British Bake Off na BBC 2 v roce 2010. Show získala na britských ostrovech několik ocenění BAFTA. Českou verzi bude moderovat Tereza Bebarová a Václav Kopta. Posuzovat výkony pekařů bude Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková.

Peče celá země (foto: ČT)

Na ČT2 se objeví filmová klasika. Mimo jiné Hercule Poirot. Sherlock Holmes či Fantomas. Dvojka nabídne i zlatou éru Hollywoodu v oceňovaných filmech (Nebožtíci přejí lásce, Prázdniny v Římě, Apartmá v hotelu Plaza).
Vánoční vysílání připravil i dětský kanál Déčko. Tradičně se na webu této stanice objeví Adventní kalendář České televize, který nabízí iteraktivní zábavu. Dětské diváky provede adventním časem, tradicemi i historií vánočních svátku.
ČT Art nabídne o Vánocích 35 premiérových pořadů. Kulturní kanál nabídne řadu koncertů, premiérové dokumenty či záznamy divadelních představení.

-red-
foto/video: Česká televize © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast