Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Čtyři animované speciality od Anifilmu právě v kinech

Váháte na co vzít děti do kina? Neoslovuje vás jednotvárná nabídka složená téměř výhradně z amerických trháků? Variantou je současná česká tvorba, která už několik let boduje na světových filmových festivalech. I když se často obrací na dětského diváka, v kinech na ní těžko narazíte.

Ke startu připravit! Vánoční svatba

To se už od loňska snaží změnit Anifilm Distribution. Pod touto distribuční platformou se do kin dostávají originální programy, které připravují organizátoři mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm (festival se nově stěhuje z Třeboně do Liberce). Z pestré české tvorby nyní pro kina sestavili dvě pásma složená z krátkých filmů. Nově tak můžete do kin vyrazit na Ke startu připravit!, pásmo plné závodění, pohybu, honiček a dobrodružství nebo na soubor filmů nazvaný Zubatá nekouše, v režii animátorů, kteří se podívali na zoubek smrti – vážně i nevážně.

Zubatá nekouše

V pásmu o závodění, cestách a poutích Ke startu připravit! uvidíte vedle řady celosvětově úspěšných titulů například snímek Libor Pixy Graffitiger, který si vedle ceny Magnesia (Český lev) pro nejlepší studentský film, vysloužil také nominaci na studentského Oscara. Při sledování Zubatá nekouše zase máte ojedinělou šanci v kinech vidět jeden z nejúspěšnějších krátkých filmů loňského roku Pouštět draka. Snímek Martina Smatany měl premiéru na letošním Berlinale a byl mimo jiné oceněný v Annecy jako nejlepší film pro děti. V tomto pásmu mají své filmy také skvělé a zavedené režisérky a výtvarnice Kristina Dufková (Usnula jsem, cena za nejlepší film AniFestu) nebo Lucie Sunková. Její film Strom je vytvořený jedinečnou technikou animace malby na skle a získal například cenu pro nejlepší film pro děti na švýcarském festivalu Fantoche.

Zubatá nekouše – Strom

Pro dětského diváka Anifilm Distribution nabízí ale také exotičtější produkci, provedenou v populárním anime stylu. Jedná se o povídkový snímek Skromní hrdinové. Vznikl v japonském studiu Ponoc a stojí za ním autoři hitů, jako bylo Léto s Marnie nebo Mary a čarodějná květina.

Skončím prostě na ulici

Anifilm Distribution samozřejmě nezapomíná ani na dospělé diváky – festivalové fajnšmekry. Ti mohou vyrazit na Skončím prostě na ulici, vítězný celovečerní film z Anifilmu. Je plný absurdního humoru a korejský režisér Jongsun Lee jím na sebe upozornil celou komunitu animátorů.

Dodejme, že Anifilm Distribution vznikla v roce 2018 a jejími prvními distribučními počiny bylo pásmo Oceněných filmů Anifilmu a dva další tituly určené dětem, které jsou stále k vidění v kinech – Karkulka a sedm trpaslíků a Pohádky naruby.

zdroj: Gabriela Zajícová
foto: Anifilm Distribution

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast