Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Marek Eben se vrátil na obrazovku jako herec ve Štědrovečerní pohádce (rozhovor)

Na Štědrý den odvysílá Česká televize novou premiérovou pohádku Princezna a půl království. Výjimečná je letos hereckou účastí Marka Ebena. Známý moderátor se jako herec na obrazovku vrací po dvaceti letech. Jako rytíř Valerián je hereckým partnerem Matouši Rumlovi, který hraje v pohádce hlavní roli. Princeznu ztvárnila Eva Josefiková. Nová pohádka začíná tam, kde jiné pohádky končí. Když Honza zabije draka, získá princeznu za ženu, půl království k tomu, a společně žijí šťastně až do smrti. Jenže všechno je jinak – princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí. Nemá totiž královské způsoby. A s tím mu má pomoct právě rytíř Valerián coby učitel etikety…

Do televize se v jiné než moderátorské roli vracíte asi po dvaceti letech a to jako rytíř Valerián. Co Vás přesvědčilo?

Zaprvé se mi líbilo, že je to taková klasická pohádka, protože nemám moc rád ty moderní. Jinak je to docela hezky napsané a má postava se mi velmi líbí.

Nové pohádky jsou každoročně pod drobnohledem nejen diváků. Proč myslíte, že je to takový fenomén?

U nás televize moc na Štědrý večer neběží, ale chápu, že v některých rodinách vlastně ta premiéra štědrovečerní pohádky patří pod stromeček. Já ale na štědrý večer preferuji kontakt s blízkými, jinak koukám na televizi docela dost.

Princezna a půl království (foto: ČT)

Jaký je podle Vás Valerián? Čím si ho Honza získal?

Je to takový podporovatel hlavního hrdiny. Zjistí, že Honza je sice vesničan, že je to sice trochu křupan, ale že je to charakterní člověk. A protože Valerián je moudrý, tak ví, že etiketě se člověk lehce naučí, ale charakter musí být vrozený. Je vlastně takový učitel etikety na dvoře, vyhovuje mi, že to není moc akční figura. V mém věku je na akční figury pozdě.

Jaká je Vaše nejoblíbenější pohádka?

Mám rád Šíleně smutnou princeznu, protože si myslím, že je tam úžasná muzika, kterou napsal Honza Hammer, když mu bylo teprve asi 17 let, a ty písničky jsou prostě kouzelné. A samozřejmě Václav Neckář s Helenou Vondráčkovou moc hezky ztvárnili hlavní role.

Princezna a půl království (foto: Česká televize)

Jak se slaví Vánoce u Ebenů?

Hlavně v poklidu. Slavíme tak, že jsme s mojí maminkou a večer se sebereme se ženou a jedeme do našeho domečku u Karlových Varů, což je docela zajímavá jízda. Protože na Štědrý den o půlnoci skoro nikdo nejezdí a my jedeme tou pustou silnicí a i to má kus takového vánočního kouzla. Jídlo moc neřešíme, většinou se postará někdo z příbuzenstva, kapra a salát udělá Markétina teta a hrachovou polévku dělá zase moje švagrová. My vlastně na
Štědrý večer žijeme z milodarů.
-red-
foto/video: David Raub, Radek Mica, Česká televize © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast