Petr Zelenka: Dron od určité velikosti začíná být sexy (rozhovor k filmu Modelář)

Se scenáristou a režisérem Petrem Zelenkou jsme si povídali o jeho novém filmu Modelář. Nové české drama vypráví o dvou kamarádech a bývalých spolužácích, kteří se potkají při společné práci v půjčovně dronů. Když ale jeden z nich začne přístroje využívat k něčemu nebezpečnému, nastává problém… V hlavních rolích novinky se představují Kryštof Hádek a Jiří Mádl. 

Modelář (foto: Falcon)

“Drony jsou vlastně od určité velikosti sexy. My jsme točili s dva metry širokými a to už je jako automobil. Ty přístroje budí minimálně respekt, možná i emoce,” osvětluje Petr Zelenka svůj náhled na další z “herců” tohoto filmu. Scénář svého nejnovějšího snímku musel producent a režisér Petr Zelenka konzultovat, kvůli nadstardnímu používání dronů i s profesionálními piloty. Šlo o koncepci scén a jejich samotnou realizaci. Ve filmu pak dané scény působí velmi profesionálně v kombinaci s kamerou ostříleného Alexandera Šurkaly až velkofilmově.

Náročné bylo podle režiséra zejména natáčení v Tel Avivu. Do Izraele filmaři totiž nemohli dovézt vlastní techniku a vše se muselo řešit až na místě, což výrobu prodražilo a zkomplikovalo. “Izrael je filmová země, mají silnou kinematografii a technicky s ničím nebyl žádný problém. Samozřejmě vše se musí dopředu nahlásit a vzhledem k tomu, že jsme natáčeli výbuch, tak to platí v Izraeli dvojnásob,” vysvětluje režisér.

Mnohem víc se dozvíte v následujícím videu.

Příběh dvou zcela odlišných kamarádů, které spojuje a ve finále i rozděluje skutečnost, že se chtějí podílet na chodu světa, se odehrává především v současné Praze. Ve filmu dále hrají Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš, Jiří Štrébl, Kristýna Frejová, Jiří Svoboda nebo Kamil Halbich.

Modelář byl právě uveden do kin.

-red-
foto/video: Falcon, 0.7km films, Totalfilm.cz © 2020