Warneři mění dlouhý název filmu – z Birds of Prey se stává Harley Quinn

Birds of Prey v Americe pšenka příliš nekvete. Jde o poměrně nečekaný propadák, novinka obstarala studiu nejhorší otevírací víkend v historii DC adaptací. Studio Warner Bros. tak nyní v reakci na výsledky sáhlo k neobvyklému kroku – film se rozhodlo přejmenovat. Krok je to zvláštní, ale vcelku pochopitelný. Snímek totiž měl jeden z nejméně zapamatovatelných a marketingově nejvražednějších názvů historie filmu. Z filmu Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn se jednoduše stává Harley Quinn: Birds of Prey.

Týká se změna i Česka? “Film je u nás na prvním místě v žebříčku návštěvnosti, takže ke změně ani není důvod a rozhodně zůstává ten původní,” řekla Eva Teglová ze společnosti Vertical Entertainment. Český distributor si s překladem anglického titulu (Birds of Prey: Podivuhodná proměna Harley Quinn) navíc docela dobře poradil – výrazně ho zkrátil a vypustil zbytečné sdělení o emancipaci.

Otázkou je, co si Warneři v Americe od změny názvu slibují. S takovou změnou samozřejmě rostou náklady na výrobu propagačních materiálu, stažení původních a může se tak stát, že když se nestane zázrak, červená čísla se ještě zbytečně prohloubí. Naštěstí byl film na poměry komiksovek vcelku levný. Přišel na 85 milionů dolarů.
Na domácím trhu film vydělal dosud 33 milionů, na ostatních trzích zhruba 46 milionů. V Česku se s 30 tisíci diváky za víkend stal film vítězem obecně slabšího kinovíkendu.
Celosvětově měl snímek na začátku tohoto týdne tržby 81 milionů dolarů.

Přestože se nepopiratelně nejedná o nejzdařilejší komiksový film, je až nečekaně jednoduché si tuto akcí napěchovanou jízdu nenuceně užít. Divácká ani novinářská hodnocení nejsou vůbec špatná. Takže spekulace o naprosto pitomém a marketingově nešťastném původním názvu asi nejsou úplně mimo mísu. Otázkou je, zda se překotná změna po premiéře vůbec může Warnerům vyplatit.

-red-
foto/video: Vertical Entertainment © 2020