Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cannes se přesouvá, Vary vyčkávají, Zlín, Febiofest a Anifilm mají nové termíny

Nejprestižnější filmový festival v Cannes oznámil zrušení řádného květnového termínu. Festival na základě nařízení francouzské vlády o koronaviru reaguje na nemožnost pořádat akce pro více než 1000 lidí. Podle pořadatelů by se festival mohl přesunout na konec června a začátek července. Zatím je to ale ve stádiu úvah a bude záležet na vývoji situace. Předsedou festivalové poroty měl být Spike Lee. Tři české festivaly už oznámily náhradní termíny. Vary a LFŠ vyčkávají.

Nejprestižnější filmový festival v Cannes (foto: archiv)

MFF KARLOVY VARY

V podobném termínu o jakém nyní uvažuje Cannes se koná tradičně tuzemský áčkový festival MFF Karlovy Vary. „Karlovarský festival zatím situaci pečlivě monitoruje a vyhodnocuje. Až to bude aktuální, tak se k letošnímu ročníku vyjádříme,“ řekla Totalfilmu mluvčí festivalu Uljana Donátová.
MFF Karlovy Vary by se měl tedy zatím uskutečnit v řádném termínu 3. – 11. července.

Hotel Thermal (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

MFF PRAHA FEBIOFEST

Febiofest byl přesunut těsně před začátkem festivalu, odstartovat měl 19. března předpremiérou filmu Šarlatán. Pořadatelé chtějí soutěžní přehlídku nově uspořádat mezi 18. – 25. zářím.
„V tuto chvíli máme jistý náhradní termín konání festivalu, ale všechno ostatní se samozřejmě bude vyvíjet podle situace. V každém případě se pokusíme připravit divákům festival v obdobném rozsahu, kvalitativně však minimálně na stejné úrovni, jaký jsme ho plánovali v březnu,“ řekla redakci tisková mluvčí festivalu Gábina Vágner.

ZLÍN FILM FESTIVAL

Zlínský Film Festival se bude konat na začátku září (4. – 10. 9.). „Je nám to nesmírně líto, že letos děti tradičně neoslaví svůj svátek a blížící se konec roku na našem festivalu, ale termín festivalu musíme letos přeložit. Namísto konce školního roku plánujeme přivítat s dětmi jeho začátek,“ okomentoval přesun jubilejního 60. ročníku prezident festivalu Čestmír Vančura.

MFAF ANIFILM LIBEREC

Anifilm, který se letos přesunul po letech z Třeboně do Liberce měl začít v tradičním květnovém termínu. Nově se bude konat od 6. do 11. října. „Naším cílem je mezinárodní festival zorganizovat v pokud možno stejném rozsahu a s týmž servisem pro jeho návštěvníky, jako kdyby se konal podle původních plánů. Je nám líto všech komplikací, které tento posun mnohým z vás způsobí, nicméně věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a v říjnu nás v Liberci podpoříte,“ řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

FINÁLE PLZEŇ A LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Filmová přehlídka Finále Plzeň náhradní termín neoznámila. Pravděpodobně ale také zvolí podzimní termín.

Letní filmová škola v Uherském hradišti zatím nemá důvod přijímat nějaká překotná opatření, koná se až na konci července. Prostřednictvím ředitelky festivalu Radany Korené posílá kolegům i divákům následující vzkaz: „Chceme vyjádřit podporu a solidaritu. Našim kolegům, jejich týmům z distribučních společností, festivalům, kinům a pořadatelům událostí obecně. Těm, co nezbývá než pozdržet své kroky a počítat každým dnem narůstající se ztráty, které se mohou stát pro i jinak těžce zkoušenou kulturu likvidační. Věříme, že to, co má pevné základy, přežije a vrátí se silnější. Je jasné, že to, co teď řešíte vy, zanedlouho můžeme řešit také. Děkujeme, že tak činíte s klidnou hlavou a vírou, že to má smysl, s neustálou houževnatostí, která třeba hraničí s posedlostí. Bez toho by nevznikaly tak inspirativní akce a neudály se ty nejúžasnější zážitky.“

-red-
foto: archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast