První dojmy: Malá lež je srdečný snímek o lásce k babičce

Veškeré filmové premiéry jsou sice odloženy na dobu neurčitou, avšak díky kinům Světozor, Aero, Bio Oko, Scala a Central můžeme denně sledovat filmy v rámci jejich projektu Moje kino LIVE – Spolu doma v kině. V pátek 20. března jsme se tak dočkali streamované předpremiéry americko-čínského snímku Malé lži.

Malá lež je láskyplným vyznáním všem babičkám a jedinečnému poutu, které si vytváří se svými vnoučaty. Billi a její rodina se z různých koutů světa sjíždí do Čchang-čchunu v Číně pod záminkou svatby příbuzného. Skutečný důvod jejich návštěvy ovšem spočívá v tom, aby všichni pohromadě viděli naposled Billiinu babičku, která je ve smrtelném stádiu rakoviny plic. Babička ovšem o své diagnóze nic neví, a tak Billi i celá její rodina musí potlačit svůj smutek a předstírat, že je vše v pořádku.



Navzdory plačtivému tématu je Malá lež po většinu času film prodchnutý jemným humorem. Je to vřelý snímek, který vykresluje milující pouto mezi babičkou a její vnučkou natolik srdečně a sugestivně, že po jeho zhlédnutí budete mít chuť obejmout vlastní babičku a zavzpomínat na časy v dětství, které jste s ní strávili.
Malá lež navíc zdařile snoubí kulturní specifičnost s univerzálními tématy, ale o tom (a dalším) více až v naší recenzi, kterou vám přineseme, jakmile budeme moci opět do kin a snímek bude mít svou regulérní premiéru.

Premiéra filmu bude oznámena, hned jak to bude možné.

Projekt Spolu doma v kině pokračuje. Bližší informace zde: https://bit.ly/2J7UF6C

Pavel Bárta, Totalfilm.cz

foto/video: Totalfilm.cz, Aerofilms © 2020