Scenáristé i přes pandemii soutěží o příspěvky Filmové nadace

Nouzový stav v souvislosti s koronavirovou epidemií nemění nic na tom, že se letos v plném rozsahu koná scenáristická soutěž Filmové nadace. Vítězové jednotlivých kategorií si rozdělí nadační příspěvky v celkové výši až 800 tisíc korun. O podporu se letos uchází celkem 99 scénářů od 95 žadatelů. Tematicky se autoři v převažující míře zaměřili na dramata (49). Následovaly komedie (27), pohádky a rodinné filmy (9), thrillery a detektivky (8) a díla ostatních žánrů (6). Za 15 let svého trvání nadace podpořila už sto scenáristů a 96 projektů částkou 10,3 milionu korun.

Ilustrační foto

Celkem jednasedmdesát scenáristů obeslalo svými pracemi hlavní kategorii, čtyřiadvacet jich soutěží v kategorii Hvězda zítřka. Ze všech přihlášených se osmačtyřicet účastní soutěže letos poprvé. Zkušenějších autorů, například scenáristů, režisérů, dramaturgů nebo spisovatelů, je padesát.
Přihlášené scénáře nyní hodnotí pětičlenný výbor ve složení Ivo Mathé, Edgar Dutka, Ivo Trajkov, Kristián Suda a Petra Soukupová. Každý člen výboru přečte všechna díla z obou soutěžních kategorií. Členové výboru neznají jména autorů prací, které hodnotí.

„Také letos byla uzávěrka naší scenáristické soutěže 28. února. Nyní zaslané scénáře pročítají a posuzují členové výboru nadace. Věřím, že objeví dostatek kvalitních děl. V aktuálním soutěžním kole jsme připraveni rozdělit celkovou částku mezi více osob. Vše však záleží právě na kvalitě přihlášených scénářů,“ uvedla Helena Uldrichová, předsedkyně správní rady Filmové nadace a vedoucí Filmového centra České televize.

Ilustrační foto

Scénáře zasílali více muži, z celkového počtu soutěžících tvořili více než dvě třetiny. Nejmladším autorem je sedmnáctiletý student, který se přihlásil s vědomím rodičů. Nejstaršímu žadateli je 85 let. Většinou jsou příběhy – hlavně dramata – situována do současnosti, ale také do období 2. světové války nebo doby vlády českého krále Přemysla Otakara II.

„Členové výboru přečtou celkem téměř 9600 stran textu. Mají můj obdiv a respekt. Čtou zcela nové scénáře, které dosud do soutěže nebyly přihlášeny. Od letošního roku totiž nelze s dílem soutěžit opakovaně ani po jeho přepracování. Moc si přejeme, abychom mohli výsledky vyhlásit v době konání 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary,“ sdělil Martin Chalupský ze společnosti innogy, člen správní rady nadace.



Během čtrnácti let činnosti nadace bylo podle vítězných scénářů natočeno dvanáct filmů, které zabodovaly na české i mezinárodní scéně. Vloni mohli diváci vidět černou komedii Teroristka v hlavní roli s Ivou Janžurovou. Scénář Radka Bajgara, jenž se ujal i režie, nadace ocenila v roce 2017.

„V letošní jubilejní patnácté sezoně se v kinech už jeden z filmů natočených podle scénářů oceněných nadací představil. V únoru to bylo psychologicky laděné drama Modelář. Scénář Petra Zelenky, který se chopil režie i produkce, nadace ocenila v roce 2015. Další čtyři snímky na svou tuzemskou premiéru čekají,“ připomněl Petr Tichý, člen správní rady nadace a generální ředitel Barrandov Studio.

Patří mezi ně životopisné historické drama Šarlatán, které natočila polská režisérka Agnieszka Holland podle scénáře Marka Epsteina. Ten s ním u nadace bodoval v roce 2015. Světová premiéra se uskutečnila letos v únoru na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. Historické drama Kryštof vzniká pod režijním dohledem Zdeňka Jiráského, scénář Kristiána Sudy podpořila nadace v roce 2016. Tragikomedii Tichý společník natáčí Pavel Göbl, jehož scénář získal ocenění nadace v roce 2008. Životopisný historický velkofilm Il Boemo režíruje Petr Václav podle vlastního scénáře, který u nadace bodoval v letech 2011 a 2014.

-red-
zdroj: Filmová nadace, DDeM
foto/video: archiv, Totalfilm Media © 2020