Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

První premiérou otevřených kin bude oceňovaná queer romance Dokud se tančí

V pondělí 11. května se znovu v celém Česku otevírají kina a multiplexy. Úplně první distribuční premiérou bude švédsko-gruzínské drama Dokud se tančí (And Then We Danced). Film vypráví příběh mladého folklorního tanečníka Meraba, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Tradiční tance, které jeho soubor praktikuje, odrážejí duši pravoslavného národa, tradiční genderové role a rodinné hodnoty. Nenabízejí žádný prostor pro sexualitu. Když se proto na tréninku objeví atraktivní tanečník Irakli, Merabův svět se otřese v základech.

“U filmu Dokud se tančí jsme si naprosto zamilovali jeho upřímné herecké výkony, romantické prostředí Tbilisi, ale také jeho humanistické poselství. Myslím si, že tenhle skvělý film dokáže dobýt srdce mnoha divaček a diváků,” říká Pavel Bicek, vedoucí distribuce Queer Kino.

Dokud se tančí (foto: Queer Kino)

Uvedení kontroverzního snímku doprovázely v Gruzii protesty ze strany konzervativních politických stran a bojkot církve. Protestující dokonce znemožňovali lidem vstup do kinosálu. O to důležitějším momentem je proto úspěch výrazného dramatu na festivalech po celém světě: kromě divácké ceny na QFF Mezipatra získalo toto emocionálně upřímné drama i cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu.



V senzuální romanci, která tepe v rytmu úderné hudby, zachycuje režisér Levan Akin touhu být volný i rozpor, který vůči svým kořenům můžeme pociťovat. Ústřední herec Levan Gelbakhiani byl za svůj výkon nominován na Evropskou filmovou cenu.

Dokud se tančí (foto: Queer Kino)

Queer Kino je nově vzniklou distribuční značkou queer filmového festivalu Mezipatra. Doposud představila publiku v celé České republice filmy Zatoulaný (Sauvage, r. Camille Vidal-Naquet, Francie, 2018) a Matthias a Maxime (Matthias et Maxime, r. Xavier Dolan, Kanada, 2019). Dokud se tančí doplní od 11. 5. pomyslný queer filmový trojlístek.

-red-
foto/video: Queer Kino, Aerovod.cz, Totalfilm.cz © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast