Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Lassie se vrátila do kin, nové zpracování se natáčelo i na jihu Čech

Nové filmové zpracování legendárního příběhu fenky Lassie má i výraznou českou stopu. Lassie totiž ve filmu Lassie se vrací běhá šumavskou přírodou, českými městy a plave v řece na jihu Čech. Celého náročného natáčení filmu, které trvalo dva měsíce, se účastnil početný český štáb a přímo v Česku pak v létě 2019 strávili filmaři téměř dva týdny.

Pro natáčení na Šumavě jsme měli hlavní tábor ve Vlachově březí v místní škole. Ta ve filmu i hraje a ve scénách ze školy si zahrály i děti z Vlachova březí,“ přibližuje za českou produkci filmu Petr Bílek z Mia Film. Vedle Vlachova Březí byl štáb i v Třeboni, Prachaticích nebo Sušici. Výraznou roli má exteriér sklářské huti v Anníně, interiér huti ve sklárně Novosad v Harrachově a také jez na Lužnici u jihočeské Majdaleny, kde se odehrají dramatické scény z finále filmu.

Herečka s režisérem (foto: Bontonfilm)

Ve filmu vystupuje hlavní psí hvězda, kterou občas doplnili psí dubléři a náhradníci. Pro scény na Lužnici však musela produkce sehnat ještě čtvrtou kolii, kolii, která se nebojí vody.
„Strávili jsme s Lassie dlouhou dobu a ušli dlouhou cestu. Začali jsme na konci května, projeli trasu od severního moře až k Sušici, poslední klapka pak padla na konci července,“ doplňuje Bílek.

Herečka se svou cvičitelkou Renate Hiltl

Ve filmu má Lassie strach z vody, říká cvičitelka Renate Hiltl a vysvětluje: U kolií to není ani tak daleko od pravdy. Rády si ponoří do vody nohy, ale stěží byste hledali kolie, které si opravdu rády zaplavou.“ Ani Bandit, ani jeho dva dubléři Bailey a Buddy se do plavání nehrnuli, a tak bylo nutno na scénu, v níž kolie skáče do vody, angažovat ještě čtvrtého psa. „Teprve po delším pátrání jsme byli úspěšní a ve Slovinsku nalezli vhodného kandidáta,“ říká Renate Hiltl. „Našli jsme kolii, která miluje skákání do vody a plavání. Přijela speciálně na natáčení u řeky. Ale protože se nejedná o psa vycvičeného pro film, natočil s námi opravdu jen vodní scény.“

Herečka pózuje o pauze (foto: Bontonfilm)

Po více než 40 natáčecích dnech padla 30. července 2019 poslední klapka. Kombinace dětí, psů a putování po mnoha spolkových zemích a České republice samozřejmě byla pěkný zápřah,“ bilancuje režisér Hanno Olderdissen, „ale nakonec všechno klaplo.“ To přičítá především dobře vycvičeným psům a nadaným dětem: „Představitelé dětských rolí Nico Marischka a Bella Bading odvedli velmi precizní práci. Za dospělými herci v ničem nezaostávali.“

Román Lassie se vrací vyšel v roce 1939. Od čtyřicátých let se pes už objevil nesčetněkrát na filmovém plátně a posléze i v televizi. V sobotu se v dalším článku podíváme na historii slavné filmové fenky.
Lassie se vrací vstoupila do kin 18. června.

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast